Bolezni srca in ožilja veljajo za enega izmed najpogostejših vzrokov smrti v Sloveniji.
Porast tovrstnih bolezni se pogosto pripisuje nezdravemu načinu življenja, ki je pogosto v povezano tudi s kroničnih stresom, nezdravimi navadami in neustrezno prehrano.
Ravno slednja ima tudi pri zdravju srca pomembno vlogo. Med živili, ki se večkrat znajdejo na zatožni klopi neprimernih, sodi tudi sir, toda pri tem ne gre metati vseh vrst sira v isti koš.
Ne spreglejte:
- "Odkar sem pri zajtrku nehala delati te tri napake, sem končno shujšala"
- Zakaj tega sira ni priporočljivo jesti vsak dan
- Je topljeni sir v lističih sploh pravi sir?
Sir tudi kot del prehrane, ki je prijazna zdravju srca?
Čeprav sir zaradi vsebnosti nasičenih maščob in natrija navadno ni na vrhu seznama najprimernejših živil, ki so koristna za zdravje srca, to vendarle ni povsem enoznačno pravilo, pravi kardiolog dr. Cheng-Han Chen.
Temu pritrjuje tudi raziskava iz leta 2022, objavljena v reviji Nutrients, ki je pokazala, da so ljudje, ki uživajo sir, manj izpostavljeni srčnim boleznim. Na to temo je sicer potrebnih še več raziskav, toda dr. Chen pravi, da je sir še vedno lahko del zdrave prehrane, ki koristi tudi zdravju srca. Pri tem poudarja: »Sir, ki ga izberete, ne sme vsebovati preveč nasičenih maščob in natrija, prav tako je priporočljivo, da ga jeste v zmernih količinah.«
Mocarela kraljuje med najprimernejšimi siri, ki koristijo zdravju srca
Kardiolog eno izmed vrst sira še posebej priporoča. To je mocarela (mozzarella), ki je zaradi nizke vsebnosti natrija in nasičenih maščob, eden najboljših vrst sirov.
»Mocarela je dober vir beljakovin in kalcija, prav tako pa vsebuje celo probiotike, ki lahko koristijo zdravju črevesja in imunskemu sistemu. Sveža mocarela ima manj nasičenih maščob in natrija kot drugi siri,« dodaja.
Če pogledamo še prehransko vrednost, 28-gramska količina mocarele vsebuje več kot šest gramov beljakovin, 143 miligramov kalcija, 138 miligramov natrija in približno štiri grame nasičenih maščob.
Ob teh podatkih pa dr. Chen še poudarja, da je ob vsakem nakupu potrebno preveriti podatke o hranilni vrednosti posamezne mocarele, saj se lahko razlikujejo glede na količino natrija. Dobro se je izogibati mocareli s preveč natrija, saj lahko med drugim zviša krvni tlak.
Koristni napotki za izbiro živil
Ob izbiri živil, ki so koristna za srce in ožilje, se lahko držite nekaj preprostih in koristnih napotkov, ki jih priporoča Dr. Chen. Priporoča izbiro živil, ki:
- vsebujejo veliko vlaknin,
- zajemajo nizko vsebnost nasičenih maščob
- imajo nizko vsebnost natrija.
Kardiolog kot primerno hrano za zdravje srca priporoča pretežno rastlinsko prehrano z veliko vlakninami in nizko vsebnostjo nasičenih maščob. Pri izbiri živil pa se drži tudi pravila, da izbira čim manj predelana živila, saj na splošno velja, da bolj kot je živilo predelano, manj je zdravo.
Vir: parade.com
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?