Ste ženska, v starosti okrog 50 let? Potem je dobro, da veste, kaj pomeni sindrom razdražljivega črevesja

sindrom razdražljivega črevesja. Žensko boli želodec. (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Verjetno ste že slišali za sindrom razdražljivega črevesja. Morda ste tudi o tem kaj prebrali. Pa veste, kaj to pravzaprav je? Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta motnja, ki prizadene prebavni trakt. Pri tem je potrebno ločevati med motnjo in boleznijo. 

Bolezen ima običajno jasen vzrok in simptome – je merljiva. Takšni primeri so gripa, luskavica in depresija. Motnja se pojavi, ko vaš organizem deluje drugače kot običajno, vendar to ni tako izrazito kot pri bolezni. V primeru sindroma razdražljivega črevesja ni biomarkerja ali drugega testa, na podlagi katerega bi lahko rekli, da imate ta sindrom. 

In zato ga je tako težko prepoznati. Ženske so dvakrat bolj dovzetne za sindrom razdražljivega črevesja kot moški. Ni povsem jasno, zakaj je tako, vendar, kot kažejo študije, obstaja vzročno - posledična povezava med motnjo v spolnih hormonih in črevesnimi bakterijami. Le-te povzročajo vnetje in zaradi česar nastopi sindrom razdražljivega črevesja. Preden nadaljujete z branjem, velja opozoriti:

Članek je zgolj informativne narave. Zato vam v primeru, da sumite, da imate sindrom razdražljivega črevesja, priporočamo, da obiščete ali kontaktirate osebnega zdravnika. Le-ta vam bo znal zanesljivo svetovati glede vašega zdravstvenega stanja. 

Kaj je sindrom razdražljivega črevesja?

Po besedah dr. Johna Damianosa, zdravnika interne medicine, ki se osredotoča na gastroenterologijo v bolnišnici Yale New Haven, obstajajo štiri glavne vrste sindroma razdražljivega črevesja. Da bi lažje prepoznali vrsto sindroma razdražljivega črevesja, predlagamo, da začnete pisati »dnevnik«, da boste lažje sledili podrobnostim. 

Sindrom razdražljivega črevesja - tip D.

Tukaj "D" pomeni diarejo. Za referenčno točko si predstavljajmo, da je zdravo blato konsistence olupljene banane. Pri tem tipu sindroma razdražljivega črevesja je blato manj čvrsto. Občutili boste pogoste, nujne potrebe, da bi šli na stranišče, med obiski pa se verjetno počutite precej napihnjene. Poleg tega lahko opažate pogoste bolečine v trebuhu. 

Sindrom razdražljivega črevesja - tip C. 

"C" povsem nasprotno od “D” pomeni zaprtje. Če imate sindrom razdražljivega črevesja C tipa, manj pogosto odvajate blato. Poleg tega vas pogosto spremljajo bolečine v trebuhu in ste pogosto napihnjeni. 

Sindrom razdražljivega črevesja - tip M. 

M v tem primeru pomeni "mešano", saj se izmenjujejo obdobja diareje in zaprtja, pravi dr. Damianos. Lahko da imate sindrom razdražljivega črevesja tipa C in D v istem dnevu. In nič drugače kot pri tipih C in D, ste tudi pri tipu M podvrženi bolečinam v trebuhu in pogosti napihnjenosti. 

Sindrom razdražljivega črevesja - tip U. 

"U" pomeni nedoločeno, kar pomeni, da "ne izpolnjujete povsem kriterijev za D, C ali M, vendar imate očitno bolečine v trebuhu, povezane s spremembami v vašem blatu," pravi dr. Damianos. 

Kaj so dejavniki tveganja za sindrom razdražljivega črevesja?

 • starost več kot 50 let
 • ženski spol
 • genetske predispozicije
 • anksioznost/depresija/težave z duševnim zdravjem
 • slabša kakovost življenja

Dr. Roelands pravi, da je pogost primer slabe kakovosti življenja SAD dieta, znana tudi kot standardna ameriška dieta z visoko vsebnostjo predelane hrane in sladkorja. "Ta dieta ustvari mikrobiom bakterij, ki slabo absorbirajo hranila, kar vodi do povečanja telesne mase in simptomov sindroma razdražljivega črevesja" pravi.

In ko gre za težave z duševnim zdravjem, »visok stres ali predhodna travma zmoti pot serotonina v možganih in črevesju. Povzroča tudi vnetje in motnje spolnih hormonov.«

Profimedia

Kaj povzroča sindrom razdražljivega črevesja?

Disfunkcija komunikacije med črevesjem in možgani, na katero lahko vplivata stres in tesnoba: »Možgani in črevesje sta dve plati istega kovanca – biološko se razvijeta iz istih začetnih celic – zato je zelo verjetno, da, če imate psihične težave, boste imeli težave s črevesjem, in obratno,« pravi dr. Damianos.

" Tisti, ki trpijo za depresijo, anksioznostjo, in nevrološkimi stanji, kot sta Alzheimerjeva bolezen in Parkinsonova bolezen, imajo večjo verjetnost, da bodo imeli sindrom razdražljivega črevesja. Podobno je pri ljudeh s kroničnimi boleznimi prebavil, kot so vnetna črevesna bolezen (Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis), sindrom razdražljivega črevesja ali celiakija. Pri teh obstaja večja verjetnost, da bodo imeli nevrološke in psihološke težave, vključno z anksioznostjo in depresijo.«

Drugi potencialni dejavniki vključujejo:

 • neravnovesja v črevesnih bakterijah ali prekomerno rast bakterij v tankem črevesu;
 • spremembe v "gibljivosti" črevesja ali kako hitro ali počasi se hrana in odpadki premikajo skozi prebavni trakt; in končno,
 • preobčutljivost prebavnega trakta

Kdaj k zdravniku?

Če imate simptome več kot dva tedna, je verjetno čas, da obiščete zdravnika. Na obisk pri zdravniku se pripravite tako, da si odgovorite na naslednja vprašanja:

 • Kdaj se je začela bolečina?
 • Kako pogosto imate prebavne motnje?
 • Ali imate običajno zaprtje ali diarejo?
 • Kako dolgo že imate to težavo?
 • Kdaj je stanje boljše in kdaj slabše?

V dnevnik zapišite tudi vse, kar ste zadnjih nekaj dni jedli. Zapišite si, kaj jeste ob vsakem obroku in prigrizku, nato pa opazujte, kako se počutite 15 minut in dve uri pozneje. To povejte tudi svojemu osebnemu zdravniku, da bo lažje ocenil, kaj povzroča vaše prebavne motnje. Ko imate postavljeno diagnozo, se lahko osredotočite na zdravljenje.

Profimedia

Kako si pomagati, če imate sindrom razdražljivega črevesja?

Če imate le blage simptome, vam lahko pomaga nekaj osnovnih prilagoditev življenjskega sloga: obvladovanje stresa, dovolj spanja, vadba in pitje veliko vode. Ja, saj vemo. Lažje reči, kot storiti.

 Če vaši simptomi kljub vsemu vztrajajo ali se poslabšajo se z vašim osebnim zdravnikom pogovorite o zmanjšanju ali izločitvi hrane, za katero sumite, da vpliva na poslabšanje vaše prebave. Vaš zdravnik vam bo morda tudi svetoval, da se izogibate glutenu, gaziranim pijačam in alkoholu. 

Glede na vaše simptome vam lahko zdravnik predlaga tudi:

 • Vlakninske dodatke
 • Probiotike
 • odvajala
 • Zdravila proti diareji
 • Zdravila proti bolečinam
 • Nekatere antidepresive

Ker je sindrom razdražljivega črevesja tako tesno povezan s težavami v duševnem zdravju, kot so anksioznost, depresija in motnje razpoloženja, vam lahko zdravnik priporoči tudi psihoterapijo kot del vašega zdravljenja.

viri:

https://bit.ly/3GXn6lx