Tudi vi v kuhinji večkrat uporabite TO sestavino? Ta navada vam lahko naredi več škode kot koristi

9. 1. 2023
Deli
Tudi vi v kuhinji večkrat uporabite TO sestavino? Ta navada vam lahko naredi več škode kot koristi (foto: Profimedia)
Profimedia

Ena izmed sestavin, ki je navadno prisotna v večini kuhinj je tudi jedilno olje. 

Z jedilnim oljem se lahko pripravlja več jedi, večkrat pa se olje, ki je že enkrat bilo uporabljeno, uporabi tudi pri naslednji pripravi. Ponovna uporaba jedilnega olja je glede na varčevanje s porabo olja sicer lahko odlična ideja, toda ponovno segrevanje in uporaba jedilnega olja za zdravje ni najbolj zdrava praksa.    

Kako ponovna uporaba jedilnega olja vpliva na zdravje?

Poveča tveganje za nevrodegenerativne bolezni

Ko se jedilno olje ponovno uporabi za peko, se sprosti visoka koncentracija strupenih kemikalij, kot so aldehidi. Te povezujejo s številnimi zdravstvenimi stanji, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Druga strupena snov, ki se sprosti ob ponovni uporabi olja, je 4-hidroksinonenal, ki se sprosti, ko ponovno uporabite jedilno olje. Odgovoren je za spreminjanje delovanja DNK in beljakovin v telesu.

Ponovna uporaba olja ni dobra za srce

Ko zaužijete hrano, ki je bila narejena na večkratni uporabi olja, zaužijete tudi transmaščobe. Večkratna uporaba istega olja poveča delež transmaščob, kar vodi do bolezni srca in ožilja. Hrana, kuhana v pogretem olju, poveča raven slabega holesterola v telesu, kar lahko poveča tveganje za možgansko kap.

Je pogrevanje hrane v plastičnih posodah v mikrovalovni pečici varno?
Škodljiv vpliv za jetra

Jetra imajo pomembno vlogo pri presnovi in ​številne funkcije, kot so shranjevanje glikogena  in razstrupljanja. Uživanje ponovno uporabljenega jedilnega olja ima škodljive učinke na tudi na jetra, saj poveča raven encimov v krvi, kar lahko postopoma poškoduje jetra.

Škodljiv vpliv na kožo in zmanjšanje imunosti

Prosti radikali, ki jih proizvajajo ostanki olja, vplivajo tudi na stanje kože in pospešujejo proces staranja. Priprava hrane z istim jedilnim oljem lahko poveča tudi proste radikale v telesu, ki posledično povzročijo vnetja. Močno vnetje v telesu lahko zmanjša imunost in poveča dovzetnost za morebitne okužbe. Če želite povečati svojo imunost, lahko pričnete tako, da prenehate s ponovno uporabo že uporabljenega jedilnega olja.

 
Vir: healthshots

Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"