Za dober jutranji začetek dneva s polno energije, ne gre zanemariti vpliva hranilno bogatega zajtrka.
Na žalost jutra za vse ljudi ne predstavljajo ravno mirnega začetka dneva. Nekateri namreč ob jutranjem hitenju in številnih obveznostih na zajtrk povsem pozabijo ali pa ga izpustijo, ker ne čutijo lakote. Četudi na prvi pogled to sicer morda ne velja za škodljivo navado, številni zdravniki opozarjajo, da izpuščanje zajtrka ni tako nedolžna stvar.
Ne spreglejte:
- Matcha ali kava - kaj je bolj koristno zdravju?
- 7 najslabših živil za zajtrk za vnetja v telesu, ki so kriva za bolezni in hitro staranje
Manj poznan razlog za nastanek maščobe na trebuhu
Med drugim izpuščanje jutranjega obroka lahko privede do kopičenja maščobe na področju trebuha in poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Diabetologinja in endokrinologinja dr. Luiza Napiórkowska izpostavlja, da je to še posebej nevarno za otroke in mladostnike.
»Izpuščanje zajtrka povzroči povečanje koncentracije inzulina in nastanek inzulinske rezistence. Inzulinska rezistenca povzroči kopičenje maščobnega tkiva okoli trebuha, kar vodi v trebušno maščobo,« je povedala na Instagramu.
Poleg tega lahko visoka koncentracija inzulina negativno vpliva na koncentracijo in pozornost. Inzulinsko rezistenco sicer povzročajo predvsem debelost, staranje in nezadostna telesna aktivnost.
Pogosto izpuščanje zajtrka lahko vodi do resnih zdravstvenih težav
Izpuščanje zajtrka ni zanemarljivo tudi za odrasle ljudi, saj so tisti, ki izpuščajo zajtrk, bolj dovzetni za nastanek srčnih bolezni in debelost. Negativno vpliva tudi na ljudi, že imajo diabetes. Pred leti je bila v reviji Diabetes Care objavljena študija, ki je pokazala, da so bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, ki niso jedli zajtrka, izpostavljeni tveganju nihanja ravni glukoze tekom dneva, kar je lahko nevarno za zdravje.
»Predvidevali smo, da diabetiki, ki izpuščajo zajtrk, ne bodo v odlični zdravstveni formi, vendar smo bili presenečeni, koliko se je pri njih poslabšala presnova glukoze samo zato, ker zjutraj niso jedli,« je ugotovitve raziskave komentirala prof. Daniela Jakubović z Univerze v Tel Avivu.
Pri tem je še dodala, da je pri izpuščanje zajtrka pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 poleg zvišanja ravni glukoze v krvi, vodi do poslabšanja delovanja celic beta, ki prestavljajo celice v trebušni slinavki, ki so odgovorne za nastanek in izločanje inzulina.
Vir: mondo.rs
Preberite še:
- Prehranska strokovnjakinja razkriva 4 smernice prehranjevanja, ki imajo velik vpliv na zdravje možganov in črevesja
- To je zagotovo zajtrk številka ena za hitro hujšanje