Ko nas ujame prehlad, nam vsi svetujejo pitje čaja z medom in limono. Pa bomo zaradi tega res prej ozdraveli?
"Piješ dovolj čaja z medom in limono?" nas po telefonu očitajoče sprašuje mama, ko z zamašenim nosom pojasnjujemo, da smo obležali že drugič to sezono. Vročega napitka z omenjenima dodatkoma imamo po nekaj dneh že vrh glave, a goreče verjamemo, da nam bo prav to pomagalo hitreje ozdraveti. Pa je to res? Po odgovore smo se obrnili na Zvezo potrošnikov Slovenije.
Njihovi strokovnjaki sicer pravijo, da je limona odlična izbira za popestritev čaja, saj osveži okus in je privlačna za tiste, ki navadne vode ne pijejo radi in jo raje zamenjajo z nesladkanim čajem. A če upate, da bo rezina limone ključ do zdravja, boste razočarani.
Ena rezina namreč vsebuje približno 5 mg vitamina C, kar je malo v primerjavi z dnevno potrebo, ki je okrog 90 mg za ženske in 105 mg za moške. Zadosten vnos vitamina C skozi vse leto lahko pomaga pri preventivi pred prehladi, vendar raziskave kažejo, da ob že prisotnem prehladu vitamin C nima bistvenega učinka. Limona je torej le pika na i vašemu napitku.
Ob favoriziranju limon pogosto pozabimo na druge odlične vire vitamina C: brokoli, ohrovt in paprika ga vsebujejo precej, najpomembnejši vir vitamina C v prehrani Slovencev pa je krompir. Ne zato, ker bi ga vseboval največ, ampak zato, ker ga pojemo veliko.
Kaj pa med?
Med je podobno kot beli sladkor vir prostih sladkorjev. Res je, da vsebuje več hranil in antioksidantov, vendar je tako kot uživanje belega sladkorja (še posebej v tekoči obliki) tudi uživanje medu smiselno količinsko omejiti, svetujejo pri Zvezi potrošnikov.
Z eno zvrhano žličko medu, okrog 10 gramov, boste tako zaužili šestkrat več kalcija (0,6 mg), osemkrat več železa (0,04 mg) in 26-krat več kalija (5,2 mg) kot z 10 grami belega sladkorja. Na pogled ogromna razlika je z vidika celostne prehrane skoraj nepomembna, saj se s takšno količino niti približno ne približamo dnevnim potrebam po omenjenih hranilih. Boljša hranilna vrednost naj ne bo izgovor, da porabite velike količine medu.
Čeprav med v Sloveniji še posebej cenimo zaradi čebelarske tradicije in edinstvenih lokalnih okusov, je z vidika prehranske vrednosti skoraj vseeno, ali za sladkanje čaja uporabite med ali bel sladkor. Najbolje je, da izberete nesladkan čaj, ki je popoln že tak, kot je – zeliščni, sadni, črni ali zeleni, vsak ima svoj edinstven okus. Pri medu pa izberite lokalnega in podprite slovenske čebelarje.
Še več informacij najdete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. (L. Pa.)