Tragična napaka: sršen pokončal 57-letno žensko (nikar ne ponovite tega, kar je storila)

23. 5. 2024
Deli
Tragična napaka: sršen pokončal 57-letno žensko (nikar ne ponovite tega, kar je storila) (foto: Profimedia)
Profimedia

S krpo ga je sklatila na tla, nato pa storila nekaj, česar nikakor ne bi smela. Kar se je zgodilo potem, je presenetilo vse ...

Ko pride pomlad, življenje zaživi. Nemudoma se počutimo bolj pri močeh, sončni žarki skrbijo, da je lažje vstati, da se je lažje soočati z življenjskimi izzivi in da nasploh bolj optimistično hodimo po planetu, na katerem živimo. Toda toplo vreme na plan privabi tudi obiskovalce, ki se jih marsikdo na smrt boji. Enih teh so sršeni.

Ne spreglejte:

Sezona sršenov traja od pozne pomladi do zgodnje jeseni, ko so te žuželke najbolj aktivne. Sršeni so nevarni zaradi svojih bolečih pikov, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo hude alergijske reakcije, vključno z anafilaktičnim šokom. Njihov strup je podoben strupu os, zato morajo biti osebe z alergijo na pike os še posebej previdne. Sršeni so agresivni, če se počutijo ogrožene, zato se je najbolje izogniti njihovim gnezdom in jih ne vznemirjati.

Usodna napaka 57-letne ženske

Pred letom dni je Srbijo pretresla tragična vest o smrti 57-letne ženske, ki jo je usodno pičil sršen.

Profimedia

Dogodek se je zgodil v majhni vasi, 20 kilometrov oddaljeni od Čačka, kjer je ženska živela s svojo družino. V večernih urah je opazila sršena, ki je letel okoli nje, in naredila usodno napako, ki jo je žal stala življenja.

Sršen je bil še živ

Ko je opazila sršena, je ženska poskušala žuželko odgnati z mahanjem s krpo. Zadela ga je in spravila na tla, vendar ga je nato - namesto, da bi ga pokončala - prijela s krpo. Sršen, ki je bil še živ, jo je pičil v prst. Posledično je doživela hudo alergično reakcijo, ki je privedla do zadušitve. Na poti v bolnišnico je umrla.

"Sestrična je takoj začela kazati znake hudega otekanja jezika," je za srbske medije povedala njena sorodnica. "Ko je prva pomoč prispela, je bila že v kritičnem stanju. Vsi smo bili v šoku!" Zdravniki so potrdili, da je sršenji pik sprožil hudo alergijsko reakcijo, kar ni redko v takšnih primerih.

Pomembna opozorila za alergike

Ljudje, ki so alergični na pike ose, so skoraj zagotovo alergični tudi na pike sršenov, saj je njihov strup podoben. V primeru pika sršena je nujno takoj poiskati zdravniško pomoč. Tisti, ki niso alergični, pa morajo biti vseeno previdni. Mesto pika je priporočljivo hladiti z obkladkom ali uporabiti mazilo za lajšanje posledic pikov žuželk, kot je Fenistil. Pomembno je, da nikoli ne ponovite napake, ki je bila usodna za nesrečnico iz okolice Čačka.

Profimedia

Tragična smrt 57-letne ženske je opozorilo na nevarnost sršenov in pomen pravilnega ravnanja ob njihovem piku. Bodite previdni in vedno poiščite strokovno pomoč, če vas piči sršen ali osa. Njena zgodba naj bo opomin, da je lahko nepravilno ravnanje usodno, pravilno ukrepanje pa dejansko lahko reši življenje.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič