Innsbruck − prestolnica Alp

26. 2. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Innsbruck, glavno mesto Tirolske ob reki Inn, ki je od Alp oddaljeno le za stežaj, razen športnega duha ponuja tudi sliko urbanega, dinamičnega, svetovljanskega mesta, ki trdno stoji na tradiciji.

NEKDANJI CESARSKI DVOR Z ZLATO STREŠICO Nekdanji cesarski dvor slovi po svoji Zlati strešici (z 2.657 pozlačenimi bakrenimi opekami), ki jo je dal zgraditi Maksimilijan I. leta 1500 kot dvorno ložo s pogledom na trg.
RAZNOBARVNE HIŠE Raznobarvne ozke hiše so po šaljivem pripovedovanju mestnih vodnikov pobarvane zato, da so opiti moški z drugega brega reke laže našli pot domov.
SEEGRUBE Od končne postaje vzpenjače Hungerburgbahn se vzpenjanje lahko nadaljuje še naprej z gondolo, in sicer na 2.265 metrov visoki Hafelekar, na smučišče s številnimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi. Na Seegrube (predzadnji postaji na nadmorski višini 1905 metrov) je restavracija s teraso, ki ponuja čudovit pogled na okoliške hribe.
KATEDRALA SV. JAKOBA Baročna katedrala sv. Jakoba ali tudi Innsbruška katedrala je bila prvič omenjena leta 1180. Od takrat je bila del najpomembnejših srednjeveških krščanskih romarskih poti svetega Jakoba. Slavni nemški slikar Albrecht Dürer, ki jo je tudi zelo občudoval, jo je ovekovečil v svojem znamenitem akvarelu.
DVORNA CERKEV Dvorna cerkev je znana tudi kot 'Schwarzmander Church', in to zahvaljujoč 28 v naravni velikosti narejenih bronastih kipov, ki gledajo čez grob cesarja Maksimilijana I.. Ta pa je tik pred smrtjo zapovedal, da ga pokopljejo v mestu Wiener Neustadt, zato je njegov sin Ferdinand v Dvorni cerkvi dal postaviti prazen grob (kenotaf).
ZUNANJOST DVORA HOFBURG Palača zaradi stolpov, ki jo obkrožajo ob straneh, velja za tipično baročno zgradbo.
DVOR HOFBURG Tretji najpomembnejši dvor v Avstriji je bil dokončan za časa cesarja Maksimilijana I. Zgraditi ga je dal nadvojvoda Sigismund, povečal Maksimilijan I., v rokoko pa prenovila Marija Terezija v 18. stoletju.
VZPENJAČA HUNGERBURGBAHN Innsbruck je prepoznaven tudi zahvaljujoč čudoviti gorski kulisi okoli mesta. Zaha Hadid je prav tako odgovorna za podobo štirih postaj vzpenjače Hungerburgbahn, ki s 560 metrov nadmorske višine iz središča mesta popelje do istoimenskega platoja na 860 metrih višine.
ULICA MARIJE TEREZIJE Lep pogled na mestno panoramo in čudovito baročno arhitekturo omogoča sprehod in posedanje v eni od številnih kavarn na Ulici Marije Terezije.
SKAKALNICA BERGISEL Nad Innsbruckom na hribu Bergisel kraljuje popolnoma nova skakalnica Bergisel. Prva skakalnica je bila zgrajena leta 1925. Načrti za obnovo so bili leta 2003 zaupani angleški arhitekti iraškega rodu Zahi Hadid. Prostori za turiste na skakalnici (panoramska ploščad in kavarna) ponujajo razgled na celotno mesto.

Znano zimsko športno središče je dvakrat gostilo zimske olimpijske igre (leta 1964 in 1976). Skakalnica Bergisel pa je eno izmed prizorišč prestižne turneje štirih skakalnic. Staro mestno jedro univerzitetnega mesta iz leta 1669 s številnimi znamenitostmi in zanimivostmi, ki izpričujejo mestno zgodovino, kot recimo Zlata streha cesarja Maksimilijana I., je staro več kot 800 let.

Mesto pa se lahko pohvali tudi s sodobnimi deli arhitektov, kot so Zaha Hadid (skakalnica Bergisel, postaje vzpenjače Hungerburgbahn), Dominique Perrault (nakupovalno središče Rathausgalerien, Hotel Penz), David Chipperfield (Blagovnica Tyrol) ... in vse to v razponu med 560 in 2.265 metri nadmorske višine. Mesto se lahko pohvali tudi s 60 odstotkov manj diabetesa med 120 tisoč prebivalci od avstrijskega povprečja in polovico manj možnosti, da jih zadene srčni infarkt, kot prebivalce na Dunaju. V mestu je ena od najstarejših avstrijskih univerz in do 40.000 študentov vsekakor vpliva na utrip mesta.

Napisala: Suzana Golubov. Fotografije: www.innsbruck.info.