Tako se boste lažje otresli slabih (prehranjevalnih) navad

Tako se boste lažje otresli slabih (prehranjevalnih) navad (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2021

Obstaja nešteto razlogov, zakaj se ljudje ujamemo v začaran krog slabih navad. Vendar obstajajo tudi rešitve.

Ste se kdaj po odličnem treningu nagradili s pico? Zaradi česar vas je ves čas razjedal občutek krivde. A naslednjič ste ravnali enako? Nato pa ste pretiravali še s čokolado. Verjetno niste edini. To je klasičen primer, ki pokvari vsaj enega od zastavljenih ciljev – in morda se sprašujete, kako ta cikel prekiniti.

Za takšno vedenje obstaja nešteto razlogov, pogosto pa človek, ki je ujet v začaran krog slabih navad, v resnici ne ve, kako se rešiti. Spreminjanje navad konec koncev ni tako preprosto.

Nekateri si tudi rečejo, takšen/takšna pač sem, potreboval/a bom toliko več časa, da bom dosegel/a svoj cilj. Namesto da bi spremenili miselnost, nadaljujejo s svojim življenjskim slogom, ker verjamejo, da ni poti ven.

Ko se je potrebno soočiti s takšnim nezdravimi navadami, to pogosto pomeni, da moramo pobrskati veliko globlje – po svojih čustvih.

Tu je nekaj najpogostejših slabih navad in predlogov, kako prekiniti začaran krog:  

Velja poskusiti.

Pretiravanje s treningi

Tako kot nič gibanja ni dobro za naše zdravje, lahko tudi pretiravanje prinese številne nevšečnosti, povezane z zdravjem in počutjem. Pretreniranost lahko med drugim vpliva tudi na rezultat oz. ustavitev tega. Zato je počitek med rednimi treningi nujen.

Rešitev:

Vzemite si dva dni za počitek in ponovno ocenite svoj program vadbe. Pri načrtovanju ne pozabite določiti omejitev – dvourne vabe denimo niso potrebne.

Prenajedanje

Ali čustveno hranjenje. Če pogosto posežete po vrečki čipsa ali izpraznite celo posodo sladoleda, to lahko zelo verjetno pripišete nečem globljem – na primer stresu, depresiji ali jezi. Tako kot alkohol, lahko tudi hrana postane regulator čustev.

Rešitev:

Vodite dnevnik. Vsakič, ko se zalotite, zapišite, kaj ste si privoščili in kako ste se tisti trenutek počutili. Primer zapisa: pojedel/a 10 piškotov. Zelo stresen dan, saj projekt ni šel po pričakovanjih.

Sčasoma boste prepoznali vzorec, odkrili razlog, ki stoji za tem in tudi, kaj povzroča te občutke.

Prigrizki pozno zvečer in ponoči

Nočnih prigrizkov se je težko znebiti. Dobesedno. Ker jih telo ne bo imelo kdaj porabiti. Poleg tega so ti prigrizki zelo pogosto energijsko bogati in spodbujajo tudi prenajedanje.

Rešitev:

Preverite svoja čustva. Vprašajte se, sem čisto zares lačen/a ali se le neznansko dolgočasim? Če se v resnici dolgočasite, se z nečim zaposlite. Berite knjigo. Ali denimo preuredite omaro.

Če ste resnično lačni, potem čez dan morda ne jeste dovolj. Poskrbite za redne in uravnotežene obroke. Ko vas tako zvečer pograbi lakota, pa si privoščite obrok, ki je bogat z beljakovinami.

Dieta za dieto …

Preizkušanje ene diete za drugo, še posebej, če to delate brez posveta s strokovnjakom, je lahko zelo škodljivo. Če jeste bistveno premalo, preveč ali izločate cele skupine živil, vse to lahko vpliva na počutje, zdravje in konec koncev tudi na vašo težo.

Rešitev:

Za začetek lahko naredite tudi tako: poučite se o makrohranilih – beljakovinah, maščobah, ogljikovih hidratih. In se jih naučite šteti. Štetje makro hranil ni dieta, je življenjski slog. Najboljši del je, da se ničemur ne odrekate. Prehranjujete se glede na vaše dnevne aktivnosti.

Večdnevni razstrupljevalni programi

To počnete zato, da bi se kaznovali za vse pregrehe. Toda s tem telo prikrajšate ključnih hranil in zato to ni dobra izbira. Ta proces ima lahko dolgoročen negativen učinek.

Rešitev:

Čisto prehranjevanje. Moto čistega prehranjevanja se glasi - na jedilniku je dovoljeno vse - vendar pa mora biti živilo neobdelano in naravno. Puste beljakovine in sveža zelenjava so tudi popolna živila za 'detox'.

Če se vaše navade razlikujejo od zgoraj našitih, je tu še nekaj nasvetov, ki lahko pomagajo v različnih situacijah:

Vse si zapišite. Ko boste namreč enkrat videli svoja dejanja zapisana na papirju (ali ekranu), boste vsemu skupaj namenili več pozornosti in se bolj posvetili razlogom in rešitvam. Lahko uporabite tudi samolepilne lističe, ki jih prilepite … Kamorkoli pravzaprav. Na vrata, na ogledalo ... Postali bodo vaši opomniki.

Pomaga tudi, če poiščete podporo in če si zastavite manjše cilje, ki bodo vodili do vašega večjega cilja.

Nazadnje: nadaljujte. Čeprav ste morda nekajkrat zašli s poti. Bolj boste vadili in se učili o sebi, lažje bo postalo.

Preverite še: