Vas mora redno zbujanje sredi noči skrbeti?

Vas mora redno zbujanje sredi noči skrbeti? (foto: profimedia) profimedia
9. 6. 2018

Dober nočni spanec je pomemben za zdravje in produktivnost, saj posledice neprespane noči lahko s seboj nosite še cel dan. Če se redno zbujate sredi noči, preverite, kaj bi lahko bil razlog za to.

Zbujanje ponoči pravzaprav ni tako nenavaden pojav. Povprečen spalni cikel traja med 90 in 120 minut, na noč pa se izmenjajo trije ali štirje cikli (odvisno tudi od tega, ali si namenimo dovolj ur spanja). Ob koncu vsakega cikla je spanec rahel, zato obstaja veliko možnosti, da se boste zbudili. Pogosto se tega ne zavedate, saj takoj zaspite nazaj. Problem pa nastane, ko se popolnoma zbudite in potrebujete veliko časa, preden spet zatisnete oči.

Možni vzroki zbujanja ponoči

Če se vsako noč zbujate ob istem času, je to lahko znak zdravega spalnega cikla. Če po tem ne morete več zaspati nazaj, pa preverite, ali se tu skriva možen vzrok:

Preden zaspite, čas preživite ob televiziji ali pametnemu telefonu. - Elektronske naprave tik pred spanjem močno vplivajo na vašo nespečnost zaradi modre svetlobe. To možgani dobijo tudi od sonca, predvsem ob poldne in po njej presodijo, kdaj bo ponovno čas za spanje. S pametnim telefonom lahko možganom daste misliti, da je bolj zgodaj, kot je v resnici, zato se še ne pripravljajo na nočni počitek.

V posteljo ležete zaskrbljeni in še vedno razmišljate o jutrišnjih opravkih. - Če se zbudite z mislimi na težave, ki vas ta trenutek pestijo, preizkusite kratko vajo. Pred odhodom v posteljo zapišite skrbi in opravke na list papirja. Razmislite, kdaj si boste zanje vzeli čas. Ker je vse varno “shranjeno”, lahko mirno zaspite. Če se vseeno zbudite pa poskusite z globokim in počasnim dihanjem, ki vas bo zazibal nazaj v spanec.

Pred spanjem jeste napačno hrano. - Nekatera hrana kot so trans maščobe, sadni sokovi, jogurti in alkohol v telesu povzročijo kopičenje stresnega hormona kortizola, ki je v obratnem sorazmerju z melatoninom. Slednji se v telesu kopiči že dve uri, preden se odpravite v posteljo in povzroča zaspanost. Ponoči postopoma upada, medtem ko kortizol narašča in prebuja telo. Če imate pred časom za spanje v sebi veliko kortizola, so količine melatonina zelo majhne, tega pa potrebujemo za spanje.

Nimate spalne rutine. - Možgani potrebujejo rutino, da postanejo učinkotvitejši pri izvajanju določenih dejanj. Če se boste pred spanjem vedno sprostili, ugasnili računalnik in opravili še zadnje stvari v kopalnici, bodo možgani to razumeli kot pripravo na spanje. Brez težav se boste pogreznili v spanec. Večkrat, kot boste ritual ponovili, lažje bo postalo za telo.

Preberite tudi: