Znanost pravi: To so darila, ki najbolj osrečijo

Znanost pravi: To so darila, ki najbolj osrečijo (foto: Profimedia) Profimedia
20. 12. 2017

December, prazniki, darila ... Vam je zmanjkalo idej? Naj vam pomagamo.

Kupovanje daril je za nekatere zabavno. Mnogim pa predstavlja eno najbolj stresnih opravil. Še posebej, ko se znajdemo pred dejstvom, da niti približno ne vemo, kaj bi bilo obdarovancu všeč, časa pa že zmanjkuje.

Vas zanima s čim boste svoje najdražje najbolj osrečili?

Znanost pravi, da pozabite na pametne naprave, oblačila, nakit in igrače. Namesto tega jim podarite ... izkušnjo. Doživetje.

To so darila, ki dejansko osrečijo, pišejo v študiji, objavljeni v reviji Emotion. Izzovejo močan čustven odziv, obdarovancu pa ostanejo čudoviti spomini. Ljudje jih zato tudi veliko bolj cenijo kot stvari.

»Ugotovili smo, da so ljudje ponavadi srečnejši, ko investirajo v izkušnjo. Izkušnje ljudi med med seboj tudi povezujejo, hkrati pa jih cenijo zaradi njihove resnične vrednosti, ne gre za primerjavo s stvarmi, ki jih imajo drugi,« pravijo raziskovalci.

Občutek hvaležnosti in sreče je bil močnejši, ko so sodelujoči v raziskavi na primer obiskali dogodek, odšli na izlet, se družili ob večerji ali naredili nekaj res "odštekanega", kot ob stvareh, ki so jih kupili.

Zato se pri izbiri daril ne omejujte le na predmete. Nove pustolovščine, edinstvena doživetja – to podarite svojim najdražjim. In kaj je najboljše: nekatera ne stanejo nič.

Ali pa je morda čas, da drago/dragega odpeljete na skok s padalom. ;)

Preberite še: 33 najboljših namigov za sproščene dni 

In preverite: 7 stvari, ki jih opustite pred vstopom v novo leto