Trening ne prinaša rezultatov? Iskreno odgovorite na teh 5 vprašanj!

Trening ne prinaša rezultatov? Iskreno odgovorite na teh 5 vprašanj! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2022

Pridno telovadite že nekaj časa, vendar ne vidite rezultata? Preden izgubite motivacijo za vadbo, iskreno odgovorite na pet vprašanj in ugotovite, ali je težava morda …

1. Ali se dolgočasim?

Raziskava je pokazala, da dolgčas prinese precejšen občutek nezadovoljstva. Morda se zato tudi težje zavežete. Ameriški svet za vadbo zato svetuje mešanje različnih treningov, da boste lažje vztrajali in se tudi izognili t. i. platojem. Tako, na primer, če tečete, občasno vključite tudi vadbo za moč in/ali jogo. Pazite le, da ne boste prehitro skakali z ene vadbe na drugo – vzemite si čas za preizkušnjo, naučite se pravilne tehnike, opazujte odziv telesa.

2. Ali sem nedosleden/a?

Zgodi se pogosto: za vikend pridno hodite na pohode, kolesarite in nikoli ne zamudite sobotnega treninga. Toda med tednom preprosto niste tako dosledni, saj vam služba in druge obveznosti kvarijo načrte.

Ali pa se zgodi obratno: med tednom nikoli ne zamudite treninga, vse imate skrbno načrtovano, tudi prehrano. A nato se za vikend vse postavi na glavo, vključno z vašo dieto.  Študija, objavljena v Obesity Research, je pokazala, da za vikend nekateri zaužijejo 481.48 kJ (115 kalorij) na dan več kot med tednom.

Ne glede na to, v katero skupino spadate, to pomeni, da najprej pridno trenirate, a potem ves trud v preostalem času izničite. Morda bo pomagalo, da ustvarite dva načrta: enega za čez teden in drugega za vikend.

3. Ali vidim rezultate?

Preden odpišete vadbo kot povsem neučinkovito, vedite, da morda rezultate preverjate na napačnih mestih – natančneje, zgolj na tehtnici, piše Stephanie Mansour, svetovalka za hujšanje.

Nižja številka na tehtnici je seveda lahko odličen motivator, če je vaš cilj izguba kilogramov. Vendar je velika verjetnost, da se številka ne bo pomikala tako hitro, kot si želite. A če je vaš cilj dolgoročen, je to pravzaprav dobro – od pol kilograma do kilogram na teden je zdravo.

Osredotočite se tudi na druge spremembe, ki so lahko rezultat redne vadbe in morda celo še pomembnejše od številke na tehtnici:

  • So vaša oblačila bolj ohlapna?
  • Imam več energije?
  • Se počutim močnejši/močnejšo?
  • Ali sem sposoben/na dvigniti več in/ali narediti več ponovitev?
  • Se je izboljšala moja kondicija?

Ste tudi na vsa ta vprašanja odgovorili z 'ne'? Potem morda potrebujete spremembo ali nov načrt.

4. Me samo ob misli na trening vse mine?

Je trening najmanj ljub del vašega dneva? Vsi imamo dneve, ko smo povsem brez energije, pod stresom in preprosto nerazpoloženi za vadbo. In to je v redu. Če pa se tako počutite čisto vsakokrat, gre morda za vašo miselnost.

Strokovnjakinja svetuje nekaj tehnik, kako spremeniti miselnost:

  • Ste med vadbo povsem »uničeni«, a se po njej počutite odlično? Namesto da se osredotočate na to, kako naporna bo vadba, se osredotočite na to, kako dobro se boste počutili po njej.
  • Ali vam vaša trenutna vadba čisto zares ni všeč? Če je tako, potem je preprosto ne izvajajte. Obstaja toliko različnih možnosti – izberite tisto, ki odgovarja vam, ne tisto, za katero menite, da bi jo morali izvajati.

5. Se preveč ženem? 

Po trdem treningu lahko pričakujete nekaj bolečin. Toda hude bolečine vas lahko odvrnejo od vadbe – ali pa boste zaradi nje vadbo popolnoma opustili.

Vse prevečkrat se zgodi, da se vadeči "prebija skozi bolečino" in čeprav je normalno, da se pri vadbi pojavi tudi malo nelagodja, je bolečina druga zgodba. Preden pride do resne poškodbe, razmislite: 

  • Ali se na splošno počutim bolj ali manj fit in gibljiv/a kot takrat, ko sem začel/a s trenutno vadbeno rutino?
  • Ali imam več bolečin kot večina ljudi, s katerimi se pogovarjam?
  • Ali se po vadbi počutim manj energično kot takrat, ko sem začel/a?

Preprosto prisluhniti morate telesu. Če nekaj ni v redu, boste vadbo morda morali skrajšati, prilagoditi ali zamenjati. Vsekakor si ne želite poškodb. 
Povzeto po članku Stephanie Mansour