Ne marate trebušnjakov? Poskusite to vajo!

Ne marate trebušnjakov? Poskusite to vajo! (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2023

Ste kdaj izvajali to vajo? 

Pred leti je "planking" povzročil pravo norijo med uporabniki socialnih omrežij. Vsak, ki je podlegel zbiranju všečkov, je poskušal posneti čim bolj nenavadno fotografijo ležanja z obrazom navzdol na najbolj nepričakovanem, včasih že prav nevarnem mestu. A “planking” za všečke ima le malo skupnega z eno najbolj univerzalnih telesnih vaj. 

Prvič, ker je potrebno za aktivacijo mišic “plank” oziroma po naše položaj deske izvajati na iztegnjenih rokah oziroma podlahteh. Pri čemer je potrebno v obeh variacijah komolce držati v navpični liniji z rameni. In ne, prava veščina ni podaljševanje časa, ko lahko vztrajate v položaju deske, pač pa v pravilni izvedbi.  

Kako pravilno izvesti plank? 

profimedia

Poleg drže sta ključni sestavini dihanje in raztezanje.

Najlažje vam bo uspelo pravilni položaj vzpostaviti tako, da boste pozorni na komolce pod rameni, stopala so na prstih, poleg tega pa naj bodo vaš vrat, trup in noge v čim bolj ravni, raztegnjeni liniji. Glave nikar ne spuščajte ali dvigajte, saj vam v tem primeru bolečine v vratu ne uidejo. 

Ko boste obvladali osnovni položaj, s katerim aktivirate več mišic kot pri klasičnih trebušnjakih, hkrati pa poskrbite tudi za raztezanje predvsem spodnjega dela telesa, lahko poskusite eno od variacij deske:

  • s spuščanjem z iztegnjenih rok na podlahti in nazaj;
  • z izmeničnim dotikanjem ramen;
  • stransko desko oziroma položaj zvezde,
  • ali pa se preizkusite v tako imenovani Supermanovi deski.

Pri slednji so roke in noge malo bolj narazen in naprej, kot pri klasični variaciji – kot, da bi želeli s telesom iz ptičje perspektive tvoriti črko X. Ko vam bo uspelo zdržati v tem položaju dlje časa, pa lahko poizkusite še s hkratnim diagonalnim dvigom nasprotne roke in noge. 

Položaj deske je za mnoge prijaznejši in učinkovitejši od trebušnjakov; predvsem pa ne pozabite: med izvajanjem vaj ne zadržujte diha. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Alenka Košir nam je pojasnila, zakaj je skrb za stopala tako zelo pomembna ter kako izbrati ustrezno obutev zase.