Rekreirajte se tudi pozimi, a se pravilno oblecite

Omejitve temperatur za gibanje na prostem ni. Pri nižjih temperaturah je potrebno najbolj izpostavljene dele telesa le bolje zaščititi in aktivnost prilagoditi razmeram.

Rekreirajte se tudi pozimi, a se pravilno oblecite - Foto: Profimedia

Rekreacija je na prostem bolj priljubljena v toplejših poletnih dnevih. Toda vse več ljudi se zaveda pomena gibanja na svežem zraku v vseh letnih časih. Zato so zunanje rekreativne površine tudi pozimi močno priljubljene. Seveda so najbolj obiskana smučišča, drsališča, sankališča, steze za tek na smučeh in pohodne poti.

Gibanje ima številne pozitivne učinke na zdravje ljudi

Redna fizična aktivnost zmanjša tveganje za srčnožilna obolenja, ki predstavljajo najpogostejši vzrok smrti prebivalcev razvitega sveta. Redna vadba znižuje krvni pritisk, pomaga pri preprečevanju pojava sladkorne bolezni, zmanjšuje tveganje za pojav nekaterih vrst rakov, itd. Vsi ti učinki pa se še okrepijo, če rekreacijo izvajamo v naravi ne gleda na letni čas in temperaturo.

Razlogi za gibanje na prostem:

  • Izboljšuje razpoloženje,
  • izboljša pozornost in usmerjenost,
  • spodbuja k stalnemu gibanju,
  • izboljša samozavest,
  • ohranja stalno telesno težo,
  • poveča energijo,
  • izboljša raven D vitamina,
  • gibanje na prostem je cenejše kot v telovadnici.

Za gibanje na prostem temperatura ni omejena

Rekreacija oziroma športna aktivnost na prostem predstavlja osnovo zdravega in kakovostnega načina življenja.

Omejitve temperatur za gibanje na prostem ni, le pri nižjih zunanjih temperaturah je potrebno najbolj izpostavljene dele telesa zaščititi in aktivnost prilagoditi razmeram.

Namreč že pri temperaturi 0°C lahko zaradi močnega vetra pride do podhladitve in ozeblin v primerih, ko je aktivna oseba neprimerno oblečena, mokra ali prepotena. Z naraščanjem hitrosti vetra se občutek mraza še bolj povečuje in pospeši se odvzemanje toplote našemu telesu. Zato je v takšnih trenutkih potrebno ohraniti zdravo pamet in gibanje prilagoditi, se primerno obleči in v pravih trenutkih odreagirati.

Pred vadbo se vedno dobro ogrejete

Vsak dober trener in športni pedagog od svojih varovancev zahteva ogrevanje, ne glede s katero športno dejavnostjo bodo pričeli. Ogrevanje je pomembno v vseh letnih časih, saj telo pripravimo na napor in z ogrevanjem preprečimo marsikatero poškodbo. Skupaj z dinamičnimi vajami in raztezanjem naj traja od 10 do 15 minut. Ponavadi se začnemo ogrevati pri glavi in končamo pri gležnjih. Vsaka športna disciplina zahteva tudi specialno ogrevanje, pri katerem se osredotočimo na tiste dele telesa, ki bodo med vadbo bolj obremenjeni.

Med rekreacijo pri nizkih temperaturah nosite funkcijska oblačila

Med zimsko rekreacijo uporabljamo številno opremo in dodatke. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da poleg tega potrebujemo tudi funkcijska oblačila, ki so kompleksnejša in ustrezajo visokim tehničnim in funkcionalnim standardom. Ta oblačila pri močnem potenju pomagajo, da se znoj usmeri proti zunanjim plastem, koža pa pri tem ostane suha. Funkcionalna oblačila se sušijo samo kadar lahko odvajajo vlago in omogočajo izhlapitev. Če preko njih nosite puhovko ali anorak, ta izgubijo svoj učinek.

Pri vseh rekreacijah na prostem ob hladnem vremenu velja pravilo oblačenja v plasteh, ker se vmes zadržuje topel zrak, ki varuje pred ohlajanjem. Bombaž za tovrstno rekreacijo žal ni primeren, ker preveč vpija vlago, zaradi česar se telo hitreje hladi.

Nikoli ne pozabite na zaščito glave, rok in nog

Najbolj izpostavljeni deli telesa pri zunanji rekreaciji so glava, roke in noge. Ko zunanja temperatura pade pod ničlo, se telo na te spremembe pripravi in vse organe zavaruje tako, da jih ohranja tople. Zato odtegne toploto tam, kjer je najbolj nepogrešljiva, na okončinah. Zaradi tega se lahko po telesu potimo, medtem ko imamo roke in noge ledeno mrzle. Najboljša zaščita sta dva para rokavic in nogavic. Med plastmi se zrak ogreje in nas dobro ščiti pred mrazom.

Rekreacijo pri minus 15 stopinjah priporočamo le zdravim in dobro pripravljenim rekreativcem. V teh ekstremnih razmerah je priporočljivo dihati skozi nos, da se zrak že malo ogreje, preden pride do pljuč in tako ne škodi bronhijem. Med tem je potrebno glavo in vrat dobro zaščititi s toplimi pokrivali, šali in trakovi. Vseeno pa mora vsak rekreativec oceniti fizično pripravljenost in svoj tempo prilagoditi vremenskim razmeram. Vsako ekstremno naprezanje in pretiravanje je lahko zdravju škodljivo.

Otroci toploto izgubljajo hitreje kot odrasli

Otroci, še posebno dojenčki, toploto izgubljajo hitreje kot odrasli, kar je potrebno upoštevati pri zaščiti in času gibanja na prostem. Če greste v mrazu z otrokom le na sprehode, potem jih oblecite v topla večplastna oblačila, saj bodo le ta učinkoviteje ohranjala telesno temperaturo. Pri intenzivnem gibanju otrok jih je potrebno opozoriti, da slečejo plast oblačil. Potenje namreč tudi hitro odvaja telesno toploto, zato moramo biti pozorni, da otrokom ni prevroče.

Ni večjega veselja kot otroka poslati na sneg. Zanj je to najprimernejša in najljubša rekreacija na prostem. Danes se otroci po snegu lahko brezskrbno valjajo, saj jim vodotesna in topla oblačila to vedno omogočajo. Kljub temu morajo v mrazu nositi kapo, šal in če je le mogoče vodo-odporne rokavice, ki so pri igri v snegu najhitreje mokre. Pazimo, da otroci na mrazu ne mirujejo. Otroke je potrebno spodbujati h gibanju, če pa opazimo mrazenje ali tresenje otroka, potem gremo z njim v topel prostor in ga pogrejemo s toplim napitkom.

V hladnejših dnevih je potrebno poskrbeti za zadosten vnos tekočin

Pozimi ne občutimo takšne žeje kot poleti, ampak nas ta občutek vara, kajti telo potrebuje vodo ves čas. V hladnejšem obdobju suh zrak v ogrevanih prostorih še dodatno pospeši izhlapevanje. Pri intenzivni rekreaciji telo zagotovo potrebuje dodatne vnose tekočin, še posebno pri športnih aktivnostih na višini, soncu in mrazu. V kolikor ste premraženi so priporočljivi topli napitki, najbolje pa je piti zadostne količine vode in izotoničnih napitkov preko celega dneva.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza