5 najpogostejših razlogov za propad razmerja

5 najpogostejših razlogov za propad razmerja (foto: profimedia) profimedia
3. 6. 2018

Nekaj najpogostejših skupnih imenovalcev, ki ljubezenskemu odnosu vedno naredijo konec.

Veste, zakaj razpade večina razmerij? Prepričajte se, da sta se s partnerjem izognila tem napakam.

  • Težave z zaupanjem

Začne se z majhnimi stvarmi, kot na primer zabava s prijatelji, ki ga eden od partnerjev “pozabi” omeniti in se brez opozorila doma prikaže šele proti jutru. Če zadev ne rešujeta sproti, se nakopičijo in vsakokrat ukradejo nekaj zaupanja, ki ga gojita v odnosu. Ko se končno spopadeta z goro problemov, ima razmerje slabe možnosti za preživetje, saj se zaupanje težko povsem povrne.

  • Pomanjkanje komunikacije

Ne glede na to, kako zelo sta s partnerjem povezana, ne zna prebrati vaših misli. Kar si želite in kar vas moti, morate povedati na glas. Mnogi pari to pozabljajo in si očitajo stvari, ki jih niso jasno povedali. Stalni prepiri krhajo odnos, ki brez pogovora in izboljšanja komunikacije slej ko prej razpade.

  • Ljubosumje ali nezvestoba

Nezvestemu partnerju druga polovica težko oprosti, tudi če se skupaj odločita, da bosta odnosu dala novo možnost. Čeprav se nov začetek sliši dobro, je težko obnoviti zaupanje in pogosto se začnejo težave, ko je prevarani partner sumničav ter občutljiv že na majhne stvari. Podobno je pri ljubosumju. Z omejevanjem družabnega življenja in stalnim strahom, da bi se zgodila prevara, eden od partnerjev postane preveč posesiven in postavlja meje, ki sorodni duši ne pustijo dihati.

  • Različne prioritete

Ko partnerja na prva mesto postavljata različne stvari in razmerje ni obema enako pomembno, se poraja vprašanje, ali drug drugemu sploh še kaj pomenita. Sledi očitanje, koliko pozornosti posvetita prijateljem in družini ter kako malo je ostane za drugo polovico. Ko razočaranje preraste v strah, da skupaj ne moreta več funkcionirati, je na vidiku konec odnosa.

  • Nasprotja se privlačijo?

Tako pravi rek, v resničnosti pa je težko vzdrževati razmerje, v katerem imata partnerja drugačno mišljenje in precej oddaljene cilje. Nekaterim svetlim izjemam uspe z veliko prilagajanja in sklepanja kompromisov, drugi pa se naveličajo stalnega nestrinjanja in izberejo lažjo opcijo - konec razmerja. Preden začneta z resno zvezo, morata vedeti, da bo v takšnem primeru od vaju zahtevala veliko žrtvovanj.