Omejite težave v razmerju z razumevanjem

Omejite težave v razmerju z razumevanjem (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2017

Za srečno zvezo se morate naučiti razumevanja. Ko boste poznali in razumeli sebe, pride na vrsto partner in šele nato problemi, ki jih imata. Prisluhnite svojim čustvom, mislim in vedenju.

Skušajte razumeti svoje misli, občutke in vedenje

Če se ne poznate dobro, ne morete razložiti svojih problemov drugim in pričakovati od njih, da jih bodo izpolnili ter upoštevali. Prav tako ne morete postaviti mej, ki varujejo vaše dostojanstvo. Kdaj je partner preveč žaljiv do vas? Če ne razumete samega sebe, ne morete vedeti, ali je trenutno razmerje pravo za vas. Morda izgubljate dragoceni čas z napačno osebo. Če se želite dobro spoznati, se morate zavedati izkrivljanja resnice in predpostavk, kar ljudje počnemo vsak dan. Kadar se partner na primer ne javi na vaš klic, predvidevate, da vas vara. Prehitro delate zaključke in ne pomislite na vse logične razlage. Ko boste razjasnili, kaj se skriva za jezo in drugimi sklepi, boste odkrili prave občutke in razloge zanje.

Obvladajte svoje misli, občutke in vedenje

Ko se boste naučili razumeti sebe in se poznali do obisti, morate znati nadzorovati vse zgoraj našteto. To vključuje tudi iskanje alternativne razlage za dogodke, o katerih ne veste vsega. Če se vrnemo na primer, ko se partner ne oglaša na telefon, upoštevajte, da je morda preveč zaposlen, ga ne more uporabljati ali ga ne sliši. Ne dovolite, da občutki vplivajo na presojo. Ne zamerite partnerju brez razloga in ne trmarite kot otrok. Tako ne boste rešili nobene težave.

Razumite in obvladajte partnerjeve občutke ter vedenje

Tudi če ste močni v samoobvladovanju, boste naleteli na ljudi, ki nimajo teh sposobnosti in v vašem interesu je, da jim pomagate. Ugotovite, kako na njih vpliva določena situacija in kaj takrat potrebujejo od vas. Preusmerite njihovo mišljenje na reševanje problemov. Dlje kot boste s partnerjem, več stvari boste opazili in bolje ga boste razumeli. Čez nekaj časa bosta oba natanko vedela, v katerem položaju se počutita neprijetno.

Ugotovite, o čem se s partnerjem lahko pogajata

Spoznati morata katere stvari vaju kot posameznika delajo nesrečne in kdaj sta pripravljena skleniti kompromis. Brez tega spoznanja se bosta zapletla v dolge prepire brez zavedanja, o čem se je vredno prepirati in iskati rešitev ter kaj morata spustiti mimo. Ko bosta to razjasnila, bo vidno, kdaj lahko za pomoč prosite partnerja in kaj bo bolje, da storite sami.

Imejte pogum, da izstopite iz razmerja, v katerem se ne morete pogajati o za vas temeljnih stvareh

Če ste prepričani, da bodo določena dejanja vašega partnerja konstanten povod za prepire in imata različne poglede na pomembne stvari (na primer družino, ljubezen, poroko), razmislite o tem, da zvezo prekinete. To bi morali narediti tudi takrat, ko ima partner do vas pričakovanja, ki jih ne želite ali ne morete izpolniti in se o njih ne želi pogajati. Veliko ljudi je v razmerju nesrečnih ravno zato, ker s partnerjem ne morejo skleniti kompromisa pri pomembnih stvareh.

Preberite tudi: