Prekinitev zveze: Toliko časa traja, da prebolimo razhod

Prekinitev zveze: Toliko časa traja, da prebolimo razhod (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2022

Vsak, ki je že vsaj enkrat v življenju okusil grenak okus razpada ljubezenskega razmerja, se je zagotovo vprašal kako dolgo bo to trajala bolečina. 

Zlomljeno srce je običajno resen vir čustvene, pa tudi fizične bolečine. Ljudje se z žalostjo soočamo na različne načine. Čustvena bolečina je lahko veliko intenzivnejša od fizične in četudi ljubezenskih ran ne vidimo, lahko intenzivna bolečina, ki prihaja od znotraj, vpliva na vsakodnevne aktivnosti.  

Kako dolgo boli zlomljeno srce?

Nekateri ljudje gredo po razhodu zveze naprej brez posebnih težav, medtem, ko drugi razpad zveze prebolevajo še leta. Vsak od nas je drugačen in občutki so preveč subjektivni, da bi jih razložili z znanstvenimi raziskavami. Toda vendarle obstajajo dokazi, ki kažejo, da je za prekinitev razmerja potrebnih pol manj časa, kot smo ga preživeli v odnosu.  

Raziskava ameriškega podjetja Yelp je pokazala, da če ste z osebo preživeli eno leto, boste potrebovali šest mesecev, da jo prebolite. Če ste poročeni 10 let, boste lahko okrevali tudi pet let po ločitvi. Pri tem je potrebno imeti v mislih, da je vsak človek in zveza drugačna. To pa velja tudi za prebolevanje.  

Pomembno je, da se ljudje, ki potrebujejo več časa, da prebolijo razpad, ne počutijo, kot da delajo nekaj narobe ali slabo, pravi strokovnjakinja za odnose Lauren Peacock. Pozitivna plat o razhodu je dejstvo, da lahko vplivamo na čas, ki je potreben za prebolevanje.

Kako si pomagati?

Predvsem je odvisno od tega koliko ste si dovolili žalovati ob koncu zveze in objektiven pogled na pogled na situacijo oziroma preteklo zvezo.  

Najpomembnejši, a tudi najtežji korak v tem procesu je zagotovo prekinitev stika z bivšim partnerjem. Če morate s partnerjem komunicirati zaradi otrok, omejite stike na kratke, poslovne interakcije in komunicirajte le, ko je to nujno.  

Psihologi ugotavljajo, da je najpomembnejše sprejeti, da je vsak občutek koristen. Ne glede na to, kako dolga in močna je bila zveza, bi si moral vsak od nas dovoliti žalost in bolečino, ki ju čutimo po razhodu. To je edini način, da človeka, s katerim smo nekaj časa delili življenje, prebolimo in gremo samozavestno naprej.   

Preberite še: Kdaj lahko pričakujete ZAROKO? (Glede na njegovo nebesno znamenje)