6 korakov za vse, ki na novo vstopate v svet športa

6 korakov za vse, ki na novo vstopate v svet športa (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2017

Če ste se odločili, da boste vadbo prvič vpeljali v svoje življenje, vas čaka mnogo pozitivnih posledic: boljši spanec, skrb za mentalno zdravje, manjše tveganje za veliko bolezni in še bi lahko naštevali. Te nasveti vam bodo olajšali prve korake.   

1. Investirajte v dobre telovadne čevlje in po želji v nekaj kosov športnih oblačil.

Eden izmed prvih in pomembnejših korakov je, najti udobne športne čevlje, ki so primerni za vrsto športa, ki ga boste izbrali. Če se odpravite v specializirane trgovine, vam bodo prodajalci znali svetovati, katere izbrati. Kadar potrebujete dodatno spodbudo in vam finance omogočajo, si lahko omislite tudi nekaj oblačil, ki bodo odvajala pot in ohranjala kožo suho (izogibajte se bombažu).

2. Začnite z dvema vadbama na teden ob primernem času.

Vprašajte se, koliko dni v tednu imate čas za vadbo. Vaš cilj je lahko tudi štirikrat tedensko, vendar začnite počasi, z načrtovanjem dveh treningov. Dolžina je odvisna od aktivnosti, ki jo izberete, dovolj pa je že 30 minut, ki jih lahko sčasoma poljubno stopnjujete. Urnik sestavite tako, da boste imeli dovolj časa za počitek med obema vadbama, saj so pri začetnikih boleče mišice pogostejše. Ko začutite, da zmorete več, podaljšate čas ali dodajte aktivnost. Pomembno je tudi, da si izberete del dneva, ki je za vas najbolj priročen. Če niste jutranji tip, se ne silite k zgodnejšemu vstajanju (vsaj ne na začetku), in če ste po sedmi uri popolnoma izmučeni, vadbo planirajte prej.

3. Če se zanimate za članstvo v telovadnici, vprašajte po nekaj stvareh.

Če je mogoče, izberite telovadnico, ki je blizu vašega doma ali kraja, kjer se večkrat zadržujete. Tako boste bolj verjetno prišli na trening. Ko izberete pravo, pred vpisom zastavite nekaj vprašanj. Pomagate si lahko z naslednjimi:

  • Lahko plačate članarino vsak mesec posebej ali morate plačati za celo leto?
  • Ponujajo poskusen teden, ki ga ne potrebujete plačati?
  • Katere vadbe lahko opravite?
  • Kdaj je telovadnica najbolj zasedena?
  • Vam za začetek lahko kdo razloži, kako se uporabljajo naprave? (Nekatere telovadnice to ponujajo zastonj).

vadba

4. Vpišite se na skupinske vadbe, ki so prilagojene začetnikom.

Če razmišljate o vpisu na skupinske vadbe, poiščite takšne, ki ponujajo aktivnosti za začetnike. Začeli boste z manjšo intenzivnostjo in hitrostjo, vadbeni inštruktor pa bo vaje razložil bolj podrobno, zato se ne boste izgubili v poplavi gibov. Trening naj vam predstavlja izziv, vendar ne prevelikega. Za stopnjevanje bo še dovolj časa. Če uvodni tečaji niso na voljo, se pri inštruktorju pozanimajte, ali lahko vaje prilagodi. Ne bojte si vzeti odmora, ko ga potrebujete in delati na stopnji vaše fizične pripravljenosti.

5. Preizkušajte.

Na začetku ne boste točno vedeli, kako se telo odziva na vadbe in katere so vam všeč, zato preizkusite različne stvari. Bolj verjetno si boste vzeli čas, če vam bo aktivnost všeč. Telovadite sami in v skupini, udeležite se tudi aktivnosti, ki vas na prvi pogled odvračajo. Nikakor pa ne začnite s »popularnimi« športi kot je na primer tek, samo zato, ker to počnejo vsi. Obstaja vrsto drugih športov, ki bodo spodbudili srčni utrip in vas spravili v formo.

6. Pripravite načrt za dni, ko vam zmanjka motivacije.

Čeprav ste trenutno navdušeni in komaj čakate, da se začnejo treningi, bodo prišli tudi deževni dnevi. Nanje se lahko pripravite na nekaj načinov:

  • Najdite prijatelja za vadbo, ki vas bo spodbujal in katerega ne boste hoteli razočarati s tem, da se ne prikažete na trening.

  • Večer prej pripravite športno torbo s stvarmi, ki jih potrebujete za vadbo. Vse kar morate storiti je vzeti torbo in se odpraviti skozi vrata.

  • Obljubite si majhno nagrado, ki vas čaka, ko opravite z vadbo. To je lahko najljubši smuti, vroča kopel, nov del priljubljene nadaljevanke … Nagrade naj ne spodkopavajo vašega dela, zato si ne privoščite čokoladne torte in vrečke čipsa.

Preberite tudi: