Slovarček za vse kolesarje začetnike

Slovarček za vse kolesarje začetnike (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2019

Dobrodošli v sedlu! V tem članku boste našli vse, kar potrebujete, da bo vaša prva kolesarska izkušnja potekala brez težav.

Amortizacija

Kolo je treba, tako kot avto, vsake toliko časa rutinsko pregledati. Preveriti je treba predvsem vzdržljivost zavor, luči in delovanje prestav.

Balanca

Poskrbite, da bodo vaše roke med kolesarjenjem v pravi pozi. Med rokami in trupom mora biti 45 stopinj, hrbet ne sme biti preveč ali premalo ukrivljen, ne smete imeti občutka, kot da komaj dosežete krmilo.

Ceste

Preden se podate na pot, preverite, katere poti vodijo do vaše destinacije in če je tam dovoljeno kolesariti. Če boste, na primer, v mestu zašli na dvopasovnico, kjer je kolesarjenje prepovedano, se pripravite na neprestano hupanje. Na avtocesto ne smete – niti na odstavni pas. V mestu se držite kolesarskih prog in vozite po pravi strani, sicer si lahko prislužite kazen.

Čelada

Pomembno je, da ste med vožnjo zaščiteni, ne glede na to ali se peljete v službo v hudi gneči ali pa se spuščate iz strmega hriba. Izberite čelado, ki vas ne bo tiščala.

Dres

Ni vam treba nositi lycre v kričečih barvah, poskrbite pa za zračna oblačila, v katera se pot hitro vpije, in za dobre, torej podložene, kolesarske hlače – še posebej, če boste vozili na dolge proge.

Pod kolesarskimi hlačami ne nosite spodnjih hlač – to bo povzročilo žulje in drgnjenje kože, obenem pa bo več blaga, ki je podvrženo potenju, prej privedlo do razmnoževanja glivic. Uporabite kvalitetne antibakterijske materiale!

Gume

Zelo pomembo je, kako polne so vaše gume. Če doma nimate primerne črpalke, pojdite v kolesarski center, kjer vam za nizko vsoto napolnijo gume, ali pa na bencinsko črpalko.

Hidracija in hrana

Izognite se utrujenosti, bolečinam v mišicah, vrtoglavici in slabosti na poti. Pred kolesarjenjem poskrbite za proteinsko bogat zajtrk in vzemite s seboj dovolj vode z elektroliti, ki preprečujejo dehidracijo. Med postanki, ki naj bodo vsakih 20-40 minut, si privoščite proteinske ploščice.

Ključavnica

Kolesa so potrošna roba številka ena in kradejo jih, ne glede na njihovo vrednost. Če želite biti mirni, kupite dobro kovinsko verigo – vse ostalo se da prerezati brez težav.

Ključavnico – verigo vedno zaklenite na nepremično površino, ključavnico ovijte okoli stebra kolesa, ne le okrog gume – ta se zlahka sname.

Model

Obstaja mnogo vrst koles, zato pred nakupom razmislite, za kaj potrebujete kolo, in kako pogosto. Boste  kolesarili v službo, po ravni betonirani cesti? Vas mikajo trekingi po kamnitem in gozdnem terenu? Bi se radi udeležili kolesarskega maratona?

Vsako kolo ima svoj namen in prodajalci vam bodo z veseljem svetovali glede pravega nakupa za vaše potrebe.

Noge

Do bolečin v kolenu lahko pride, če je vaš sedež nastavljen prenizko in so kolena preveč pokrčena. To lahko povzroči poškodbe. Idealna višina sedeža je tista pri kateri so vaša kolena samo rahlo pokrčena.

Prestave

Naučite se pravilno uporabljati prestave – z njihovo pomočjo boste dosti lažje kolesarili v klanec in prilagajali hitrost, ko kolesarite po raznolikem ravnem terenu. 

Proga

Prvih nekaj tednov izbirajte lažje terene, izogibajte se velikim vzponom in avanturističnim progam, ki vodijo skozi gozd in po skalnatih poteh. Če boste grdo padli in se poškodovali, vas bo želja do kolesarjenja verjetno kaj hitro minila.

Ravnotežje

Preden začnete kolesariti, se morate navaditi na svoje novo kolo. Na začetku se peljite z razmaknjenimi nogami, da lahko v slučaju, če vas zanese, preprečite padec.

Dobra vaja je tudi, da med vožnjo noge za 3 sekunde dvignete – če lahko obdržite ravnotežje, potem ste pripravljeni za daljše proge!

Roke

Ne pozabite, da morate z rokami signalizirati smer vožnje na križiščih. Vadite pri nizki hitrosti ali na stoječem kolesu, dobra vaja je tudi, da med vožnjo z eno roko držite krmilo, z drugo pa nekaj na hitro vzamete iz žepa.

Pločniki in parkirna mesta za avtomobile

Kadar se vozite ob pločniku, kjer so parkirani avtomobili, bodite še posebej pozorni, ali so vozniki še v avtu. Ker ne en ne drug niso pogledali, preden so odprli vrata, je že prišlo do smrtnih nesreč, v katerih so vrata kolesarja močno udarila v glavo. Pazite tudi na avtomobile, ki zavijejo iz parkirišča na cesto, saj so morebiti pozabili signalizirati.

Sedež

Razmislite, kje in kako boste kolesarili. Ozki in dolgi sedeži pred podloge so lahko zelo neprijetni. Debelešji in podloženi sedeži so primerni predvsem za mestno vožnjo, medtem ko so ožji ponavadi nameščeni na športna kolesa in hitrostna kolesa.

Dandanes obstaja veliko različnih sedežev, ki jih lahko kupite posamično, tako da lahko svoj sedež menjate glede na potrebe.

Spust

Ko se spuščate, vselej zavirajte pred ovinkom, nikoli ko ste že v ovinku. Glejte pred sabo in imejte roke več čas na zavorah. Uporabljajte obe zavori, sicer vas lahko vrže naprej.

Utrujenost

Ne naprezajte se preveč in ne priključujte se skupinam, ki gredo na dolgo turo, dokler ne pridobite ustrezne kondicije. To bo naporno tako za vas kot za ostale kolesarje, saj boste zaostajali za njimi in si jemali predolge pavze.

Urnik

Kolesarite vsaj dva- do trikrat na teden. Tako si boste utrdili zadnjico, počasi in vztrajno pridobivali kondicijo ter v celoti usvojili delovanje svojega kolesa.

Vzpon

Ko se vzpenjate v klanec, ostanite na sedežu, roke naj ostanejo sproščene. Če je težko, zamenjajte prestavo.

Zaščitni trakovi

Vedno poskrbite za varnost in za dobro vidljivost – na noge si nataknite rumene odsevne trakove, da vas bodo ponoči avtomobili na cesti že od daleč opazili. Zvečer se nikar ne vozite brez prižganih sprednjih in zadnjih luči.

Preberite še: Gorsko kolesarjenje za začetnike

Ali pa: Uporabne vaje za kolesarje in vse, ki veliko sedite

 VH

Navdih:  Bicycling