Brokoli: Najhrana prot raku in še kaj

12. 1. 2009
Deli
Brokoli (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Brokoli je italijanska beseda za zelenjavo, podobno cvetači. Gojiti so ga začeli stari Rimljani, od njih so ga podedovali Italijani, danes pa je na voljo po vsem svetu. V zadnjih letih je postal še posebej priljubljen zaradi protirakavega delovanja ter visoke vsebnosti folne kisline in karotenoidov, kar ga je uvrstilo na lestvico najbolj zdravih super živil.

Izberite pravega

  • Svež brokoli ima čvrste in sveže liste zelene barve brez rumenih peg.
  • Manjše glave so po navadi bolj okusne.
  • Cvetovi morajo biti čim bolj gosti in temni. Temnejši cvetovi vsebujejo več rastlinskih hranilnih snovi.
  • Brokoli ni samo zelen. Včasih boste v trgovinah našli sorto romanesko z rumenimi glavami in nenavadnimi spiralnimi vzorci posameznih cvetnih popkov.
  • Nekaj dni ga lahko hranite v hladilniku, za daljše obdobje pa ga narežite na koščke in neprekuhanega zamrznite. Pred uporabo ga brez predhodnega tajanja skuhajte v sopari.

Hranilna sestava

  • Skodelica pravilno kuhanega brokolija vsebuje več kot 100 odstotkov priporočene dnevne količine (RDA) vitamina C.
  • Vsebuje veliko prehranske vlaknine.
  • Fitokemikalije glukozinolati in indoli so učinkovito orožje proti raku.
  • Vsebuje veliko rud­nin, med drugim železo, mangan, magnezij, kalcij, kalij in žveplo ter mikroelementa krom in molibden.
  • Poleg vitamina C in E vas bo založil še z vitaminom K, folno kislino in nekaterimi vitamini B-kompleksa.
  • Je odličen vir antioksidantov flavonoidov in karotenoidov.
  • Koencim Q10 varuje srce in vrača energijo.

Zdravilne lastnosti

  • Zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Že pol skodelice brokolija na dan vas lahko obvaruje pred rakom na pljučih, želodcu, mehurju, debelem črevesu in danki.
  • Zaradi visoke vsebnosti folatov brokoli odstranjuje homocistein iz krvnega obtoka. Visoka raven homocisteina povzroča bolezni srca in ožilja.
  • Sulforafan v brokoliju je izredno učinkovit proti bakteriji Helicobacter Plyori, ki je najpogostejši povzročitelj čira in raka na želodcu.
  • Karotenoidna antiok­sidanta lutein in zeak­santin varujeta pred nastankom očesne mrene in ščitita oči pred negativnim delovanjem ultravijolične svetlobe.
  • Brokoli krepi kosti zaradi precej visoke vsebnosti kalcija in veliko vitamina C, ki pospešuje njegovo absorbcijo.

Priprava in uporaba

  • Uporabni so vsi deli rastline, razen olesenelih delov stebla, ki jih pred pripravo odstranimo.
  • Surov in kuhan brokoli vsebujeta različne količine antioksidantov. Surov vsebuje več vitamina C, kuhanje pa omogoči lažjo dostopnost karotenoidov.
  • Pred shranjevanjem ga ne peremo, ker se na vlažni rastlini lahko pojavi plesen.
  • Uživate lahko tudi surovega, predvsem cvetove in liste, ki so še posebej okusni z različnimi omakami za pomakanje in v solati.
  • Čim večkrat si privoščite mlade kalčke, ki so pri nevtralizaciji rakotvornih snovi od deset do stokrat močnejši kot zrel brokoli.
  • Listov ne zavrzite, ker vsebujejo celo več nekaterih hranilnih snovi (karotenoidov) kot cvetovi. Surove narežite in jih dodajte solati ali juhi.
  • Postopka priprave, ki ohranita največ biološko aktivnih snovi, sta dušenje v manjši količini vode v navadni posodi ali v mikrovalovni pečici in kuhanje v sopari.

foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?