Dieta z rižem

Dieta z rižem (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 4. 2012

Dieta z rižem je uravnotežena dieta, ki vsebuje vse glavne hranilne sestavine, nujne za zdravje, in to v dobrem razmerju. Priporočljiva je za vse, saj je riž hrana, ki se zelo lahko prebavlja.

Dieta je dobra tudi zato, ker vsebuje veliko ogljikovih hidratov, ki so glavni vir energije za organizem. Številne diete zelo omejujejo vnos ogljikovih hidratov, zaradi česar so dokaj problematične, ta dieta pa je obilna ravno z njimi.

Dieta z rižem je priporočljiva za tiste, ki enostavno obupajo med dieto, saj je nekakšen naravni antidepresiv, pa tudi tiste, ki imajo težave z želodcem (ki imajo žgoč občutek v želodcu).

Med dieto boste vsak dan vnesli od 1.200 do 1.300 kalorij, in boste lahko v 15 dnevih izgubili tri kilograme. Dieto je dobro držati vsaka dva meseca po 15 dni.

Ponedeljek, sreda, petek, nedelja

Sadje in na pari kuhana riba
  • Takoj po spancu: skodelica čaja brez sladkorja
  • Zajtrk: skleda riža v mleku (mlečni riž) s 30 g surovega riža
  • Kosilo: krožnik kuhanega riža (60 g surovega riža) na pari kuhana zelenjava s kapljico olja, sadje po izbiri (jabolko ali drugo)
  • Popoldanska malica: pomarančni sok in skodelica čaja brez sladkorja
  • Večerja: krožnik kuhanega riža (60 g surovega), na pari kuhana riba (postrv, brancin, orada ali kakšna druga), surova zelenjava, začinjena z limono ali kisom, ter sadje po izbiri (breskev ali drugo)

Torek, četrtek, sobota

Puranje prsi proti pomanjkanju železa
  • Takoj po spancu: skodelica čaja brez sladkorja
  • Zajtrk: skledica mlečnega riža (30 g surovega riža)
  • Kosilo: krožnik kuhanega riža (60 g surovega), zelena solata s tuno (iz vode) in trdo kuhanim jajcem ter sadje po izbiri
  • Popoldanska malica: pomarančni sok in skodelica čaja brez sladkorja
  • Večerja: krožnik kuhanega riža (60 g surovega) in piščančje prsi (150 g) na žaru, začinjene z malo limone, surova zelenjava, začinjena z limoninim sokom ali kisom, ter sadje po izbiri

Riž je bogat vir energije (332 kalorij v 100 g), predvsem zaradi velike vsebnosti škroba. Ravno zato ne smemo pojesti več kot 150 g riža dnevno, kar predstavlja približno 500 kalorij.

Riž je tudi zelo prebavljiva hrana, eno najlažje prebavljivih živil in vpija želodčno kislino. En krožnik riža ima 199 kalorij.

Izberite napol očiščen riž s kratkimi rahlo obarvanimi zrnci, saj je bolj nasiten.

Če želite večjo porcijo riža, ne dodajajte riža, ampak vodo. Če se bo riž kuhal kakšno minuto dlje, bodo zrnca postala večja, tako pa tudi vaš obrok.

Po kuhanju lahko riž dopolnite z malo kisle zelenjave (vložene v kisu).

Iz revije Lisa

Značke: dieta riž