Poznate negativne učinke prehrane z visokim deležem beljakovin? Ti simptomi vas lahko presenetijo

Poznate negativne učinke prehrane z visokim deležem beljakovin? Ti simptomi vas lahko presenetijo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2023

Visokobeljakovinske diete predlagajo povečanje vnosa beljakovin na 30 % in zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov na 5-10 %. Dolgotrajna praksa uživanja visoko beljakovinskih živil pa lahko zaradi svojih negativnih učinkov ogrozi vaše zdravje.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Vsi poznamo diete z visoko vsebnostjo beljakovin, zlasti Atkinsovo in consko dieto, ki sta v zadnjem času zelo priljubljeni, čeprav sta razširjeni že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Druge diete, kot sta jamska in paleo dieta, se lahko razlikujejo po razmerju makrohranil, vendar imajo običajno veliko beljakovin. Čeprav je standardna shema diete keto osredotočena na maščobe, je lahko vsebnost beljakovin v njej tudi razmeroma visoka. Beljakovine so pomembno makrohranilo uravnotežene zdrave prehrane, saj pomagajo pri gradnji in obnovi mišic, organov in kosti. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da naj bi uravnotežena prehrana vsebovala 30 % maščob, 55 % ogljikovih hidratov in 15 % beljakovin. Pri visokobeljakovinski dieti pa se vnos beljakovin poveča na 30 % (pri nekaterih celo na 40 %), vnos ogljikovih hidratov pa se zmanjša na 5 do 10 %. "Pristopi k hujšanju, ki vključujejo zelo nizko porabo ogljikovih hidratov na dan in zelo visoko porabo beljakovin, dolgoročno povzročijo neravnovesje v telesu," pravi Ana Sánchez Morillas, dietetičarka in strokovnjakinja za prehrano.

Zakaj? Po mnenju strokovnjakov predstavljajo nevarnost za ljudi, ki so jih uveljavili kot način življenja, in niso priporočljivi za otroke, mladostnike, med nosečnostjo ali pri ženskah, ki dojijo, pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa I, težavami z jetri ali ledvicami ali z visoko sečno kislino.

Če zaužijete preveč beljakovin, lahko pride do neprijetnih stranskih učinkov na prebavo. Prekomerno uživanje nekaterih virov beljakovin lahko povzroči druge zdravstvene težave, vključno s povečanjem tveganja za nastanek raka.

Neugodni učinki prehrane z visoko vsebnostjo beljakovin

Kot pri večini diet tudi tu obstajajo dejavniki tveganja in negativni stranski učinki, ki jih je treba upoštevati, preden se odločite za drastično spremembo. Poleg tega se morate posvetovati z zdravstvenim delavcem, če imate kakršne koli pomisleke ali osnovne zdravstvene težave, na katere lahko vpliva dieta z visoko vsebnostjo beljakovin. 

Prekomerno uživanje česar koli je lahko vedno problematično za vaše zdravje in življenje. Enako velja za visoko vsebnost beljakovin. Po raziskavah lahko prekomerno uživanje povzroči nevarne stranske učinke in škoduje telesu. Po drugi strani pa obstajajo potencialne koristi za zdravje določene skupine ljudi. Kljub temu pa pri mnogih ljudeh prevelike količine beljakovin za daljše obdobje ne bodo dobro vplivale na vaš organizem.

Profimedia

Različna tveganja vključujejo:

Hitra izguba teže v kratkem času, vendar ne izguba maščobe

Učinkovita izguba teže je njihov glavni adut. To so diete, ki drastično zmanjšujejo težo in dajejo takojšnje rezultate. Vendar pri tem ne gre za izgubo maščobe (pri čemer je pomembno vedeti, kako razlikovati med izgubo teže in izgubo tekočine ali maščobe), kar je cilj, ki ga mora zasledovati vsaka dieta, temveč za izgubo tekočine. In z njimi elektroliti (natrij, kalij in magnezij), ki so nujno potrebni za telo, pravijo strokovnjaki.

Veliko uživanje živalskih beljakovin povzroča izgubo vlaknin in fitonutrientov

Ta vrsta prehrane daje prednost živalskim beljakovinam in pozablja na živila, bogata z rastlinskimi beljakovinami. "Običajno pretiravamo z uživanjem mesa, rib, jajc in mlečnih izdelkov, pozabljamo pa uživati rastlinske beljakovine iz stročnic, žit, semen in oreščkov, ki vsebujejo veliko vlaknin in fitonutrientov, ki preprečujejo zaprtje," opozarja Sánchez Morillas.

Omejite zelenjavo in sadje z visokim glikemičnim indeksom

Ljudje se izogibajo uživanju sadja in zelenjave z visokim glikemičnim indeksom (GI), kar je napaka, saj ta živila vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov, antioksidantov in pomembnih mineralov (kot so železo, kalij, natrij in magnezij) za pravilno delovanje vseh telesnih celic in življenjskih funkcij, pravijo strokovnjaki.

Dehidracija

Če zaužijete preveč beljakovin, se morajo ledvice dvakrat bolj potruditi, da jih izločijo z urinom, zato ste žejni. Zaradi tega izgubljate pomembne minerale, kot so magnezij, kalij in natrij. Zato morate, tudi če zaužijete več beljakovin, poskrbeti za uživanje različnega sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vlage in mineralov.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Prav zaradi majhnega vnosa sadja in zelenjave ali njune odsotnosti je "običajno treba dodajati multivitaminske in mineralne komplekse (kalij, natrij in magnezij) od začetka diete in ves čas njenega trajanja".

Profimedia
Lahko povzroči pomanjkanje hranil

Prehrana je lahko bogata z beljakovinami, vendar v njej še vedno primanjkuje bistvenih mikrohranil. Seveda mora biti vaš krožnik vedno uravnotežen, da zadovolji prehranske potrebe vašega telesa. Vendar pa lahko v primerih, ko telo prejema presežek beljakovin, to povzroči presnovno obremenitev jeter, ledvic in kosti. Poleg tega lahko privede do izpiranja hranil iz teh organov, kar zmanjša splošno biološko ravnovesje hranil.

Prekomerna obremenitev jeter in ledvic

Če je prehrana dolgotrajna, sta ta dva organa prisiljena trdo delati, da odstranita odpadke in odvečno sečnino, ki nastanejo zaradi beljakovin.

Posledice na ravni kosti

Nekateri poudarjajo, da lahko zaradi presežka beljakovin in zmanjšane vezave kalcija, kar negativno vpliva na zdravje kosti, povzroči osteoporozo.

Glavoboli, vrtoglavica in izguba spomina

Zaradi padca ravni glukoze, ki je nujno potrebna za naše možgane.

Učinki na razpoloženje

Iz istega razloga kot zgoraj se lahko pojavi razdražljivost ali tesnoba.

Halitoza, znojenje in močan vonj urina

Kot pri ketogeni dieti, zlasti v prvih nekaj tednih, lahko izguba tekočine in presežek ketogenih teles povzročijo te učinke na zadah, znoj in urin.

Kdaj se lahko prehranjujete z visokobeljakovinsko dieto

Vendar pa je lahko optimalna dieta za ljudi, ki morajo izgubiti veliko maščobe, ne da bi izgubili mišično maso za omejeno časovno obdobje. Vendar ga mora vedno nadzorovati in spremljati strokovnjak za prehrano.

Beljakovine so zelo pomembne za naše zdravje, saj sodelujejo pri obnovi in vzdrževanju telesnih tkiv in so nujno potrebne za naše zdravje, vendar niso tako čudežne, kot nam jih prodajajo. Glede na potrebe in zahteve vsakega posameznika bo beljakovinska dieta morda nekaj časa popolna, za druge pa bomo morali uporabiti drugo vrsto strategije, v kateri je večja raznolikost živil, trdijo strokovnjaki.

Pri hujšanju ni ene same diete, ki bi delovala enako za vse. Poiskati moramo način prehranjevanja, ki je za vsakega posameznika najprimernejši. Prilagojena mora biti posamezniku, saj ima vsaka oseba drugačen okus, želje, potrebe in življenjski slog. Cilj je doseči zdrav življenjski slog s prehrano, ki jo je enostavno upoštevati in jo je mogoče vzdrževati dlje časa. Seveda pa ne sme prepovedovati nobene vrste hrane, saj to negativno vpliva na čustveno zdravje, ki je pogosto pozabljen vidik zelo restriktivnih diet.

Preberite še:
TO so znaki, da vam primanjkuje železa
Priporočamo tudi:
TO žito zavira apetit in pospešuje presnovo - vključite ga v svojo prehrano