Zakaj bi morali redno jesti hrano z grenkim okusom? Rukola, brstični ohrovt, radič, artičoke...

27. 11. 2023
Deli

Od petih vrst okusov - sladkih, slanih, kislih, grenkih in umami - grenak okus nedvomno ni najbolj priljubljen. Če menite, da je grenkoba nekaj, čemur se morate izogibati, zamudite okus in prehranske koristi številnih živil. 

Grenka hrana ima lahko oster, neprijeten okus. Nekatera grenka hrana ima bolj subtilen okus, v mnogih takšnih živilih pa najdemo tudi elemente sladkosti ali kislosti.

Preberite še: Želite živeti dolgo? Naredite zjutraj te 4 stvari, tako kot stoletniki iz 'modrih con'


Nutricionisti menijo, da je skupna lastnost grenke hrane njena korist za črevesje in prebavo. Grenka hrana spodbuja delovanje prebavnega sistema, zmanjšuje apetit in sprošča prebavne sokove v trebušni slinavki. Zato je lahko koristno piti nekaj grenke pijače pred jedjo ali dodati grenko hrano obroku ali predjedi.

Zakaj toliko ljudi ne mara grenke hrane?

"Zavračanje grenke hrane je na nek način prirojeno, ker grenak okus najpogosteje kaže, da je nekaj lahko strupeno," je pojasnila Christina Esser, predavateljica na nemški univerzi za preventivo in upravljanje zdravja.

Številne rastline proizvajajo grenke snovi ravno zato, da se zaščitijo pred plenilci. Lahko pa se navadite na grenak okus. To pojasnjuje, zakaj nekateri ljudje ne uživajo v prvem požirku nesladkane kave ali zakaj mnogi otroci sovražijo brstični ohrovt.

Kaj naredi grenko hrano tako zdravo?

Grenke snovi izboljšajo prebavo, je pojasnila nemška organizacija za pomoč diabetikom. Spodbujajo proizvodnjo želodčne kisline in žolča, kar olajša prebavo maščobnih živil. Grenka hrana hkrati zmanjšuje občutek lakote in željo po sladkarijah, kar je prednost za ljudi s sladkorno boleznijo ali prekomerno telesno težo, pa tudi za vse ostale. Esser poudarja, da imajo grenke snovi protivnetni učinek in lahko zmanjšajo tveganje za razvoj bolezni srca.

Ali želite v vašo prehrano uvesti več grenkih snovi

Če želite v svojo prehrano vnesti več grenkih snovi, je najbolje, da to storite korak za korakom. Najprej lahko kombinirate grenke in sladke sestavine. Maslena solata in grenak radič, pomešan z jagodami granatnega jabolka in slano-sladkim prelivom, sta okusen začetek, svetuje Christina Esser.

Če želite v svojo prehrano vnesti več grenkih snovi, je najbolje, da to storite korak za korakom. Najprej lahko kombinirate grenke in sladke sestavine.

Če želite v svojo prehrano vnesti več grenkih snovi, je najbolje, da to storite korak za korakom. Najprej lahko kombinirate grenke in sladke sestavine.

profimedia

Ali so lahko grenke snovi škodljive?

V nekaterih primerih da. Previdnost je priporočljiva, na primer, če imajo bučke, kumare ali buče grenak okus, opozarja nemška organizacija za pomoč diabetikom. Ta zelenjava ne sme imeti grenkega okusa, in če se to zgodi, to pomeni, da vsebujejo neželene, strupene snovi. V tem primeru morate takšno zelenjavo zavreči.

Če zaužijete grenivko ali pijete grenivkin sok, ne pozabite, da lahko to sadje zmanjša ali izboljša delovanje zdravil, ki jih jemljete. To velja na primer za zdravila za zniževanje holesterola ali zdravila za zdravljenje bolezni srca in ožilja.

Kaj pa prehranska dopolnila?

Nekatera prehranska dopolnila temeljijo na rastlinskih izvlečkih, ki vsebujejo grenke snovi. Na primer, lahko dobite kapsule z izvlečkom artičoke. Strokovnjakinja za prehrano Astrid Tombek pravi, da se morate predvsem odločiti za svežo zelenjavo, namesto kapljic, kapsul ali tablet.


Zelenjava je cenejša, okusnejša in boljša zaradi drugih zdravih sestavin, ki jih vsebujejo. Druga stvar, ki jo je treba upoštevati - pri prehranskih dopolnilih se lahko pojavi preveliko odmerjanje.

Če namesto dodatkov zaužijete naravne grenke snovi iz zelenjave, zelišč ali solat, se to ne bo zgodilo, ker na neki točki grenak okus postane preveč intenziven.

Brokoli, brstični ohrovt, zelje, cvetača, koriander, čaj in listi regratov, divji šparglji, temna čokolada, ohrovt, rukola, zelena zelenjava, radič, jabolčni kis, zeleni čaj imajo grenak okus...

Je grenka hrana bogata s hranili?

Grenka zelena zelenjava, kot so rukola, ohrovt in brokoli, je bogata z vitamini, minerali, antioksidanti in koristnimi rastlinskimi sestavinami, kot so vitamini A, C in E ter kalcij, kalij in magnezij.

V primerjavi s špinačo imajo regrat z grenkim okusom 8-krat več antioksidantov, trikrat več vitamina A, petkrat več vitamina E in dvakrat več kalcija.

Preberite še: Granatno jabolko podpira zdravje srca in črevesja: 5 razlogov, da ga uživamo čim več