Če ste med ljubitelji sladkih dobrot, ki si jih kdaj privoščite tudi zjutraj, imamo za vas novico, ki vas bo morda presenetila.
Uživanje sladkih stvari ob zajtrku očitno ni povsem napačno, saj lahko spodbuja hujšanje, kaže raziskava, ki jo je vodila endokrinologinja profesorica Daniela Jakubowicz z Univerze Tel Aviv v Izraelu.
Sladica za zajtrk
Ekipa je analizirala 193 ljudi, ki so jedli zajtrk, ki je vseboval nizko vsebnost ogljikovih hidratov ali pa dieto z visoko vsebnostjo beljakovin in ogljikovih hidratov, ki je vključevala poslastico, kot je rezina torte ali krof.
Raziskava je pokazala, da so po 16 tednih tisti, ki so se prehranjevali z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, začeli ponovno pridobivati težo. Tisti, ki so zajtrkovali s sladkim priboljškom, pa so na koncu izgubili nekaj odvečne teže.
Kje se skriva razlog? Razlog se ne skriva pri tem, da bi dodatna sladica pri zajtrku pripomogla k manjši teži, temveč so znanstveniki prišli do dognanj, da so bili tisti, ki so po zajtrku pojedli še sladico, pogosteje na splošno strožji pri prehrani. Poleg tega je uživanje jutranjih sladkih dobrot zmanjšalo raven hormona lakote grelina, kar je pomenilo, da so manj verjetno hrepeneli po hrani.
Hormoni, ki nadzorujejo apetit, se razlikujejo v vseh urah
Jakubowiczeva v knjigi The Big Breakfast Diet poudarja, da se hormoni, ki nadzorujejo naš apetit, energijo in presnovo, razlikujejo v vseh urah. Zato priporoča zajtrk, ki je poln beljakovin, za povrh pa se posladka s sladkim priboljškom. Temu morata slediti manjše kosilo in večerja brez ogljikovih hidratov in brez sladkarij.
Temu, da lahko sladica za zajtrk pripomore k hujšanju, pritrjuje še nekaj raziskav, med katerimi je raziskava kjer so pri ženskah v menopavzi eno uro po prebujanju preučevali učinke uživanja 100 g mlečne čokolade. Ženske v raziskavi, ki je bila objavljena v reviji The FASEB Journal, so zmanjšale raven glukoze v krvi in obseg pasu ter kurile maščobe.
Ugotovitve iz raziskave so med drugim pokazale tudi, da je uživanje čokolade zjutraj povzročilo nižjo dnevno raven kortizola. »Nižja raven kortizola je povezana z manjšim apetitom, povezanim s stresom, kar lahko delno pojasni boljšo kalorično kompenzacijo,« so zapisali v raziskavi.
Zmernost je ključnega pomena
Kot pri vseh drugih, je tudi pri tovrstnem načinu prehranjevanja potrebno ubrati srednjo pot. Na Webmd opozarjajo, da se raven krvnega sladkorja in inzulina zniža, kadar je zajtrk največji obrok dneva, zato se morajo ljudje s sladkorno boleznijo posvetovati s svojim zdravnikom, preden poskusijo takšen načrt prehranjevanja.
Sladica po mnenju registrirane dietetičarke Alisse Rumsey velja za del praznovanja, uživanja in čistega užitka, zato je v redu, če si jo privoščite tudi pozneje čez dan ali zvečer. »Ljudje pogosto omejujejo sladico ali sladkarije čez dan, čeprav si jih želijo, kar lahko privede do tega, da pozneje čez neobvladljivo posegajo po vseh možnih sladkih stvareh. Če se uglasite s svojim telesom, da vam pomaga določiti, kaj želite jesti, in je telo željno sladice - si jo privoščite.« Pri tem pa seveda ne pozabite na zmernost.
Preverite še video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?