Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu, a ga mnogi ljudje pogosto preskočijo zaradi hektičnega tempa življenja. Tega sicer ne bi smeli početi, saj lahko močno škoduje zdravju.
Preskakovanje zajtrka vodi v povečanje nivoja inzulina in inzulinske rezistence, kar pa povzroča nabiranje maščobnega tkiva okrog trebuha in debelost, prav tako pa lahko visoki nivoji inzulina negativno vplivajo na zmožnost koncentracije in pozornost.
Ne spreglejte:
- Rešite se zaprtja v 3 korakih: ta preprost trik zagotavlja redno odvajanje blata
- Hitro in lahko kosilo: testenine z avokadom, pripravljene v 20 minutah (Recept)
- Že poznate sok iz lubenice? Ta osvežilni napitek krepi imunski sistem in skrbi za zdrav libido
Kako to vpliva na ljudi z diabetesom?
Leta 2015 je časopis Diabetes Care objavil raziskavo, ki je pokazala, da je za osebe z diabetesom tipa 2 preskakovanje zajtrka najbolj škodljivo, saj so s tem izpostavljeni večjemu tveganju povečavanja glukoze čez dan.
Več podrobnosti o nevarnosti preskakovanja zajtrka je za Life Line Screening razkrila prof. Danijela Jakubović Univerzitete v Tel Avivu: "Sicer bi lahko domnevali, da izpuščanje zajtrka pri diabetikih ni zdravo, vendar nas je presenetilo, kako drastično se je presnova glukoze pri bolnikih poslabšala samo zato, ker niso jedli."
Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 izpuščanje zajtrka vodi v poslabšanje celic beta in zvišanje ravni glukoze v krvi.
Vir: krstarica.com
Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"