Pazite na svoje zdravje: če ste starejši od 50 let, bi v kavo morali vedno dodati to sestavino

9. 8. 2024
Deli
Kava je pogosta tema razprav o kateri imajo strokovnjaki raznolika mnenja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kava je pogosta tema razprav o kateri imajo strokovnjaki raznolika mnenja. 

Nekateri jo priporočajo in trdijo, da je za zdravje koristna, medtem, ko so drugi nekoliko manj naklonjeni vplivu, ki ga ima kofein na telo. Tako kot pri hrani pa je tudi pri kavi tako, da je za izdaten izkoristek hranilnih snovi potrebna zmernost.

Ne spreglejte:

Zdravnica dr. Pamela Peeke pa poleg tega priporoča, da kavi še zlasti po 50. letu, ko se številne telesne funkcije pričnejo upočasnjevati, pričnete dodajati še eno sestavino. Pravi, da se naj kavi dodaja cimet, slanim jedem pa kurkuma. Zakaj ravno ti dve začimbi?  

Kurkuma je nadvse koristna proti različnim vnetnim stanjem v telesu. »Krepi imunski sistem in zmanjšuje vnetne procese v sklepih,« pojasnjuje dr. Peeke in dodaja, da ta čarobna začimba pozitivno vpliva tudi na razvoj kognitivnih funkcij. Po drugi strani pa ima tudi cimet obilo zdravilnih učinkovin, zato je nadvse uporabna začimba.

Marsikje po Sloveniji sneži: kje ga bo zapadlo največ

Vsestranske zdravilne lastnosti cimeta  

Cimet ima vrsto zdravilnih lastnosti, ki blagodejno delujejo na številne vidike zdravja, zato ga ni odveč na raznolike načine vsaj nekajkrat tedensko vključiti v svojo prehrano. »Deluje protivnetno in protimikrobno. Vzdržuje raven sladkorja v krvi, ker upočasnjuje praznjenje želodca po jedi. Na ta način preprečuje nenadne skoke ali padce sladkorja,« poudarja dr. Peeke.  

Pazite na svoje zdravje: če ste starejši od 50 let, bi v kavo morali vedno dodati to sestavino

Cimet je vsestransko uporabna začimba, ki se lahko doda tudi kavi.

Profimedia

Ugodno vpliva na zdravje srca in zmanjševanje slabega holesterola  

Lauren Manaker, dietetičarka izpostavlja ugoden vpliv cimeta na zdravje srca in zmanjšanje raven skupnega holesterola, holesterola LDL in trigliceridov, obenem pa pripomore k ohranjanju ravni dobrega holesterola HDL. Prav tako cimet deluje protivnetno in vzdržuje optimalno raven sladkorja v krvi (za kar je potreben le en gram cimeta dnevno).

Pripomore k zniževanju krvnega tlaka in zmanjšanju tveganja za demenco

Redno uživanje cimeta pripomore tudi k znižanju visokega krvnega tlaka, ki je sicer povezan z srčno-žilnimi boleznimi. Cimet koristi tudi zdravju možganov, saj vsebuje spojine, ki zavirajo kopičenje beljakovine v možganih, značilne za Alzheimerjevo bolezen, trdijo ugotovitve nekaterih raziskav.

Podpora k zdravemu delovanju črevesja

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti je cimet lahko odlična zaščita za želodec in podpora pri zdravju črevesne flore in črevesja. Zavira rast škodljivih bakterij in obenem omogoča razrast dobrih. Med drugim omogoča tudi lažjo prebavljivost ogljikovih hidratov, zato si ga le privoščite kakšno žličko. Če ne v kavi, pa morda v kakšnem jutranjem smutiju, jogurtu ali kosmičih. 

Povzeto po: n1info.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"