Gastroenterologinja razkriva: "Priljubljena kombinacija kave in tega živila je v resnici zelo škodljiva"

16. 5. 2024
Deli
Številni ljubitelji kave si težko  predstavljajo začetek dneva brez tega priljubljenega napitka. (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni ljubitelji kave si težko predstavljajo dan brez dišeče skodelice priljubljenega napitka. 

Glede kave se sicer porajajo deljena mnenja, saj jo nekateri strokovnjaki v zmerni količini priporočajo, drugi pa povsem odsvetujejo. Toda mnogi zdravniki, ki preučujejo učinke, ki jih ima kofein na telo, so v večini enotnega mnenja, da kave ni dobro kombinirati z nekaterimi živili in pijačami. Katerimi?  

Ne spreglejte:

Najslabšo kombinacijo predstavlja kava s čokolado ali alkoholom

Četudi kava ob pravilnem uživanju ne predstavlja škodljivosti, ni zanemarljivo vedeti, da lahko v kombinaciji z nekaterimi živili povzroči nevšečnosti. »Najslabša kombinacija je kava s čokolado ali alkoholom,« pravi gastroenterologinja, Nurija Dijanova.  

Dodaja, da kava s čokolado ali alkoholom pomaga sprostiti spodnji požiralnikov sfinkter, posledično pa se lahko pojavijo zgaga, pekoč občutek in refluks. Četudi nelagodja ni čutiti takoj, se lahko čez čas pojavijo znaki vnetja požiralnika.  

Tudi pitje kave na prazen želodec ni najboljša izbira  

Prav tako gastroenterologinja ne priporoča uživanja kave na prazen želodec, kar počnejo številni ljudje. To namreč vpliva povečanje želodčne kisline in povzroči dehidracijo, zato je za dobro jutro boljša izbira kozarec mlačne vode, kateri lahko dodate tudi malce soka limone.  

Pitje kave na prazen želodec lahko povzroči tudi težave z želodcem, črevesjem in srcem. Med poglavitnimi razlogi, zakaj si je skodelico kave bolje privoščiti po zajtrku, pa je tudi ta, da kava na prazen želodec po raziskavah sodeč lahko botruje k povečanju tesnobe in nervoze.  

Priporočljiva je zmernost

Ob tem pa imejte v mislih, da pretiravanje v ničemer ne prinaša bistvenih dodanih vrednosti. Tudi pretiravanje s pitjem kave ne, ki lahko v prevelikih količinah negativno vpliva na zdravje, predvsem na srčno mišico in pospešitev srčnega utripa.

Po mnenju številnih strokovnjakov pa ena do dve skodelici kave dnevno za večino zdravih ljudi, ne predstavljata tveganja. Poskusite pa jo piti brez dodanega sladkorja, saj tako prinaša še več koristi tudi v smeri pospešitve presnove. 

Vir: espreso.co.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu