Zadnje čase veliko pozabljate? Hitro se založite s temi živili!

21. 2. 2024
Deli
Zadnje čase veliko pozabljate? Hitro se založite s temi živili! (foto: Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona))
Instagram @twin_coast (Posnetek zaslona)

Da vam spomin ne začne pešati in se boste zlahka osredotočili, si za kosilo in malico privoščite hrano, ki bo koristila možganom. 

Danes ne rabite biti stari 60 in več let, da bi vas začelo skrbeti glede mentalnega zdravja oz. bolezni, ki ogrozijo spomin in pomnenje. Za takšnimi diagnozami zbolijo že precej mlajši, ali pa se začnejo pojavljati prvi simptomi. Zato je pomembno, da takoj začnete skrbeti za možgane, kar storite tudi s hrano. Samo pomislite, ali se lažje osredotočite na delo, če imate za malico hranljiv obrok, ki ste ga pripravili doma, ali po tem, ko obiščete pekarno in restavracijo s hitro hrano? Odgovor poznate, sedaj pa preverite še, kaj ne sme manjkati na vašem jedilniku. 

Ko jeste, ne mislite samo na telo, kilograme in počutje, pač pa tudi na to, kako dobro bodo po obroku delovali vaši možgani. Bodo počasni in boste imeli možgansko meglo, ali boste zlahka kos vsemu, kar vas čaka? 

Če želite nahraniti možgane, naj bodo na jedilniku naslednja živila: 

Zelena listnata zelenjava

Listnata zelenjava kot so ohrovt, rukola, blitva, solata in druga zelena zelenjava je ena od boljših živil, ki jih možgani obožujejo. Najboljše pri vsem skupaj je, da lahko že ena skodelica npr. rukole, izjemno pozitivno vpliva na kognicijo. Raziskava, opravljena v letu 2018, je odkrila, da lahko zelena listnata zelenjava pomaga zakasniti upad kognitivnih funkcij s staranjem, ker vsebuje lutein, folat, b-karoten in filokinon. 

Stremite k temu, da vsaj enemu obroku dodate zeleno zelenjavo in si zagotovite dobro delovanje možganov. 

Preverite še: 

Mastne ribe

Za vašo "možgansko dieto" so odlične mastne ribe, vendar jih jejte zmerno in nikakor vsak dan ali vsak drug dan. Enkrat tedensko si namesto mesa privoščite ribe, najbolje tuno, lososa ali trsko. Mastne ribe vsebujejo veliko nenasičenih omega-3 maščob. Le-te pomagajo znižati koncentracijo beljakovine amiloid beta, ki naj bi se nalagala v možganih ljudi, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo. 

Kaj dobrega  boste naredili za možgane? Lažje se boste učili novih informacij, izboljšali spomin, kognicijo in povečal se bo pretok krvi v možgane. 

Orehi

Polni beljakovin in nenasičenih maščob so oreščki v obliki majhnih možganov odlično živilo, s katerim si boste lahko zapomnili vse, kar morate vedeti. Zaradi vrste omega-3 maščobe orehe povezujejo z zdravjem srca in možganov. Iz raziskave iz leta 2020 so znanstveniki prišli do ugotovitev, da so orehi spodbudili kognitivno delovanje in pomnjenje v primerjavi s tistimi, ki jih niso uživali. Poleg vsega delujejo tudi protivnetno. 

Jagodičje

Jagodičje dodajte jutranjim kosmičem, v jogurt ali ga imejte za malico, saj vsebuje antioksidante in protivnetne flavonoide, ki krepijo spomin. S staranjem lahko redno uživanje jagodičja zakasni upad kognitivnih funkcij, dobro pa bi bilo, da si privoščite vsaj dve porciji tedensko (npr. jagode in borovnice). Tudi učenje bi moralo potekati veliko lažje in hitreje. Ko si boste morali kaj zapomniti, v teden čim večkrat vključite jagodičje in opazujte rezultate. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ