Kateri sadež ima več kalorij in kateri ima več vitaminov?
S prihodom poletja je tukaj tudi izvrstno sezonsko sadje; lubenice, marelice, breskve... Številni pa raje kakor breskve izberejo nektarine. V čem se v resnici ta dva sadeža razlikujeta in katero je bolj hranilno?
Razlika med breskvami in nektarinami
Glavna razlika je v tem, da ima breskev olupek z dlačicami, nektarina pa ne. Obenem so nektarine navadno manjše in nekoliko bolj trde. Sicer pa sta si sadeža po okusu precej podobna.
Še ena razlika je tudi v uporabi. Ker so breskve običajno mehkejše, jih lažje uporabljamo v receptih, kjer izdelujemo mehkejše namaze, omake in kreme, po drugi strani pa so nektarine odlične v solatah in drugih osvežilnih jedeh.
Razlika v hranilni sestavi
Kar se kalorijske vrednosti tiče, sta si breskev in nektarina precej podobni. 100 g breskve ali nektarine ima približno 167 kJ (40 kcal).
Breskev ima malenkost manj beljakovin in vitamina A, po drugi strani pa vsebuje nekoliko več vitamina C. Pa vendar so razlike v hranilih zelo majhne in praktično zanemarljive.
Kaj je boljša izbira?
Ko se odločate, kateri sadež bi bilo bolje izbrati, je najbolje, da upoštevate lastne preference. Tako breskev, kakor tudi nektarina sta odličen prigrizek, ki vas bo založil z vitamini in drugimi hranili, ki jih vaše telo potrebuje.
Vir: healthline.com
Morda bi vas zanimalo tudi:
Dajana Smolnik o motnjah hranjenja in zdravemu odnosu do hrane
V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Dajana Smolnik, mag. dietetike, ki ozavešča predvsem o motnjah hranjenja in motnjah prehranjevanja ter ljudem pomaga, da vzpostavijo zdrav odnos do hrane.
V pogovoru nam je pojasnila, kako lahko prepoznamo neustrezen odnos do hrane in kako ga lahko izboljšamo, v čem se razlikujejo motnje hranjenja in motnje prehranjevanja, kdo je najbolj nagnjen k motnjam hranjenja ter še veliko več.
Prisluhnite epizodi tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?