Okusna, toda nevarna za ožilje: 3 vrste živil, ki lahko povečajo tveganje za srčni infarkt

15. 9. 2024
Deli

Številni strokovnjaki poudarjajo pomen zdrave prehrane kot enega izmed poglavitnih dejavnikov, ki obetajo koristi za zdravo ožilje. 

Kljub temu pa še vedno pogosto posegamo po hrani, ki je po mnenju gastroenterologov škodljiva, saj zakisa telo. Že dlje časa se poudarja, da je ultra predelana hrana, ki je polna transmaščob nevarna. Transmaščob telo namreč ne absorbira, temveč ji nalaga v vezivno tkivo in kasneje v podkožno maščobno tkivo.

Vse našteto otežuje nastanek inzulina, vpliva na nastanek oblog v krvnih žilah in povečuje tveganje za nastanek bolezni srca. Prav tako transmaščobe zvišujejo raven holesterola, povzročajo inzulinsko rezistenco, sladkorno bolezen in pogosto pripomorejo k povečanju telesne teže.    

Ne spreglejte:

Predelano meso in sladke pijače so za ožilje med najbolj škodljivimi  

Med škodljiva za ožilje spadajo zlasti prekajene mesne dobrote, klobase in slanina ter gazirane pijače.

Po eni izmed novejših raziskav sta predelano meso in sladke pijače najnevarnejše za ožilje. Raziskovalci so v raziskavi, v kateri so preučevali zbrane podatke iz oddanih vprašalnikov skoraj 207.000 zdravstvenih delavcev, ugotovili, da sta oba izdelka povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

Klobase in druge mesnine.

Med škodljiva za ožilje lahko spadajo tudi prekajene mesne dobrote, klobase in slanina.

Shutterstock, arhiv Burdy, profimedia.cz

Negativen vpliv na ožilje povzročajo tudi pekovski izdelki in slani prigrizki

Negativen vpliv na krvne žile predstavljajo tudi druge skupine živil, kot so na videz neškodljivi pekovski izdelki. Med njimi so peciva, mafini, kupljena peciva in torte.

Prav tako zdravju ne obetajo koristi pakirani slani prigrizki, kečap in podobne omake, ki so polne konzervansov, aditivov, sladkorja ter celo hidrogeniranih olj in margarine. Tovrstni poceni nadomestki masla pri segrevanju sproščajo rakotvorne snovi, ki se lahko sproščajo v telo.

Za zdravo telo in duha so pomembna visoko hranljiva živila  

Po drugi strani pa lahko primerna in uravnotežena hrana koristi zdravju črevesja, kar posledično vodi tudi do splošnega dobrega počutja in vitalnosti.

Za zdravo telo in duha so priporočljiva živila, ki so bogata s hranili, polifenoli in vlakninami, ki so koristna mikrobiomu in nahranijo dobre bakterije v črevesju. Dobro možnost predstavljajo tudi fermentirana živila, bogata s koristnimi probiotičnimi kulturami kot so kislo zelje, kefir in kimči. 

Viri: index.hr in n1info.hr

Je bolj zdravo mleko ali jogurt? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec