Imate viška paradižnikov? Tako si jih lahko enostavno in brez kuhanja pripravite za ozimnico (zdržali bodo do 2 leti)

12. 8. 2024
Deli
V sezoni paradižnika skoraj ne mine dan, da si ga ne bi privoščili v različnih jedeh, solatah ali povsem samostojno. (foto: Profimedia)
Profimedia

V sezoni paradižnika skoraj ne mine dan, da si ga ne bi privoščili v različnih jedeh, solatah ali povsem samostojno. 

V kolikor želite njegovem bogatem okusu uživati še nekoliko dlje, ne zgolj nekaj mesecev na leto, je sedaj pravi čas, da si ga shranite. Načini shranjevanja so različni. Med drugim jim bo življenjsko dobo za prvo silo podaljšal hladilnik, toda, če jih na svojem jedilniku želite imeti še dlje, jih je priporočljivo shraniti v zmrzovalniku ali jih pripraviti za ozimnico. 

V zmrzovalniku shranjeni paradižniki lahko zdržijo užitni približno 6 mesecev. Pri tem je potrebno poudariti, da jih pred zamrzovanjem ni potrebno olupiti, temveč jih shranite le v osnovni obliki. Če želite paradižnik shraniti za ozimnico, pa lahko uporabite enostaven postopek, ki vam ga predstavljamo v nadaljevanju.    

Ne spreglejte:

Kako pripraviti zmlet paradižnik za ozimnico brez kuhanja?

Za pripravo domačega zmletega paradižnika ne potrebujete veliko posode in sestavin, prav tako ne boste niti prižgali štedilnika. Potrebne so naslednje sestavine:      

Marsikje po Sloveniji sneži: kje ga bo zapadlo največ
  • 10 kg paradižnika, 
  •  5 žlic soli, 
  •  izvleček vinske trte ,   
  • 2 šopka peteršiljevih listov.

Postopek priprave:  

Paradižnike najprej operite in očistite, nato pa jih na grobo narežite iz zmeljite v strojčku za mletje mesa. Bodite pozorni, da pri mletju uporabite najbolj grobo sito, da se paradižniki ne bodo spremenili v paradižnikov sok.  

Zmlete paradižnike nato položitev v večji lonec ter dodajte sol, nasekljane liste peteršilja in izvleček vinske trte. Če imate radi pikantnejši okus, skupaj s paradižnikom in sestavinami zmeljite tudi nekaj feferonov.

Vse sestavine dobro zmešajte z leseno kuhalnico in pustite stati vsaj dve uri.   Po dveh urah paradižnikovo zmes še enkrat dobro premešajte in jo prelijte v kozarce ali steklenice s širšo odprtino. Vsebino dobro zaprite in shranite na hladnem, kjer je lahko obstojna do 2 leti.     

Naj vam tekne! 

Vir: krstarica.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić