Koncept tako imenovanega lažnega posta zmanjšuje trebušno maščobo in spodbuja regeneracijo celic.
Za razliko od tradicionalnega posta je še vedno dovoljeno zaužiti relativno veliko hrane. To se naredi, da se prepreči izguba mišične mase.
Preberite še:
- Podaljšuje življenje, a ni vezana na strogo rutino: Strokovnjaki so enotni – to je najboljša dieta za starejše od 50 let
- Občasno postenje, veganska in paleo dieta: zvezdniki razkrivajo, katere diete jim najbolj ustrezajo
Lažno postenje je posebna oblika uživanja hrane, ki jo je razvil italijanski znanstvenik in geriatrični raziskovalec profesor Valter Longo, ki poučuje in vodi raziskave na Univerzi Južne Kalifornije v ZDA.
Načelo je zelo preprosto:
- pet dni v tednu se vnos hrane zmanjša na približno polovico količine kalorij, ki jih običajno zaužijemo.
Prvi dan deluje kot nekakšen prehodni dan, kjer je dovoljenih približno 1100 kalorij, naslednje štiri dni pa približno 800 kalorij, piše thehealthsciencesacademy.
View this post on Instagram
Kaj lahko uživamo?
Med lažnim postom lahko uživate samo živila rastlinskega izvora, kot so zelena solata, zelenjava, oreščki, oljčno olje in rastlinske vire beljakovin, kot so stročnice.
Kaj je prepovedano?
Prepovedani so sladkor, beli riž, kruh, testenine in vsi izdelki živalskega izvora. Uživanje živalskih beljakovin namreč daje telesu signal za »rast«, postenje pa naj bi delovalo ravno nasprotno.
Cilj posta je omogočiti celicam, da si odpočijejo od rasti, saj so v tem stanju koristne za zdravje: telo razgradi star in okvarjen celični material in ga reciklira. Poleg tega sta ravni inzulina in rastnega hormona IGF-1 med lažnim postom nizki, kar bi lahko upočasnilo proces staranja.
Preden pa se lotite kakršnih koli večjih sprememb v prehrani, pa se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal sestaviti načrt, prilagojen vašim individualnim potrebam in zdravstvenemu stanju.
- Preberite še: Kaj se zgodi s telesom, če cel dan nič ne pojeste?
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del