Ovseni kosmiči so zdravi, ste zagotovo slišali neštetokrat, toda koliko bi jih morali pojesti in kako pogosto, da bi dejansko izkoristili vse dobrodejne lastnosti. In ali lahko preveč kosmičev zdravju škodi?
Ovseni kosmiči so odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter lahko veliko prispevajo k uravnoteženi prehrani. Verjetno ste tudi že slišali, da lahko znižajo tveganje za nekatere kronične bolezni, pomagajo znižati raven škodljivega holesterola in da so zelo nasitni in zato odlična izbira, če želite izgubiti težo.
Vendar morda ne veste, koliko in kako pogosto bi morali jesti ovsene kosmiče, da bi izkoristili vse dobrodejne lastnosti.
Koliko kosmičev torej in kolikokrat?
In do katere količine so kosmiči še zdravi?
Nobeno živilo v pretiranih količinah ni zdravo! Niti sadje in zelenjava, ki sicer veljata za zdravju koristna, prav tako ne kosmiči, čeprav lahko poleg že naštetih dodamo še številne druge dobrodejne lastnosti.
Čeprav dokončnega odgovora na vprašanje, koliko kosmičev, ni – na to lahko namreč vpliva veliko faktorjev, denimo vaši individualni cilji in zdravstveno stanje –, obstaja nekaj splošnih smernic.
Da bi resnično izkusili prednosti ovsenih kosmičev, se tako priporoča: ena skodelica kuhanih ali pol skodelice (50 g) surovih ovsenih kosmičev, s čimer telesu zagotovite že okoli 5 g vlaknin in okoli 8 g beljakovin.
100 g starih dobrih kosmičev sicer vsebuje več kot 13 g beljakovin, več kot 10 g vlaknin, poleg tega pa še kalcij (46 mg), železo (približno 4 mg), magnezij (126 mg), kalij (350 mg), tiamin, vitamin B6 in folate …
Ne spreglejte še:
- Pri hujšanju vam lahko v resnici pomagajo le KUHANI ovseni kosmiči – razlog pa je ta!
- Ta skrivna sestavina bo naredila vaše jutranje kosmiče zares kremaste (Pripravljeno v 10 minutah!)
- Zato NE bi smeli pojesti VEČ KOT TRI brazilske oreščke na dan!
Pogostost uživanja je prav tako odvisna od osebnih želja in navad, zdravja in cilja. Lahko si jih privoščite vsak dan, še posebej, če bodo nadomestili tiste, ki jim je dodan sladkor, pecivo ali krof.
Kljub temu je dobro vedeti, da lahko povzročijo nekatere neželen učinke, če je vaša prehrana revna z vlakninami. Kot so denimo napihnjenostjo in vetrovi. Temu se lahko izognete tako, da začnete prehrano z veliko vlakninami vključevati postopoma.
Seveda si ne boste privoščili 50 g suhih ovsenih kosmičev.
Tako boste dan začeli z energijsko bogatim in zdravim zajtrkom
Po besedah nutricionistke dr. Rachel Paul, zares bogat zajtrk naredijo beljakovine.
Čeprav so kosmiči sami po sebi zdravi in hranljivi, so brez dodatkov brez okusa in ne bodo vas za dolgo nasitili. So predvsem vir ogljikovih hidratov, ne vsebujejo pa veliko beljakovin in maščob.
Zato jih je »bolje kombinirati z beljakovinami«, svetuje nutricionistka. Ter z zdravimi maščobami, kot so grški jogurt, oreškovo maslo, jajce.
Posladkate pa jih lahko s svežim sadjem (jagodičje, banana, mango, hruška, jabolko), začinite s cimetom, muškatnim oreščkom ali posujete s temno čokolado (70 % kakava ali več).
Čeprav ovsene kosmiče oz. kašo (t. i. porridge) še najraje pripravljamo v sladki različici, poskusite občasno tudi slano.
Kašo obogatite z zelenjavo in slanimi dodatki. Vmešate lahko špinačo ali ohrovt, katerokoli prepraženo zelenjavo pravzaprav, nariban sir, na primer, cheddar ali feta, ocvrto ali poširano jajce.
Seveda z vsemi dodatki zmerno, saj lahko sicer zdrav zajtrk hitro postane kalorična bomba.
Odlični so tudi t. i. overnight oats
Kosmiči, ki jih pripravite večer prej in vas do naslednjega jutra počakajo v hladilniku.
Ideja:
Ovsene kosmiče zmešajte z grškim jogurtom, dodajte žličko oreščkovega masla in pripravite dodatke po svojem okusu. Narežite, na primer, nekaj svežega sadja. Nato kosmiče in sadje v plasteh naložite v kozarec, ki ga lahko tesno zaprete. Kozarec čez noč postavite v hladilnik.
Viri: healthline.com, eatthis.com, health.clevelandclinic.org, mayoclinic.com, healthline.com
Preberite še: Zaprtje ni vedno povezano s prehrano, lahko je tudi simptom te resne avtoimunske bolezni! (Pojavi se leta pred diagnozo)
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec