V ZDA je klasika, morda še najbolj znana po priljubljenem Starbucksovem kavnem napitku – pumpkin spice latte. In seveda po piti. Če ste začimbo zaman iskali v trgovini, vam pokažemo, kako enostavno jo je narediti – in kako sami pripravite ta slasten jesenski napitek, ki bo pobožal vaše brbončice.
Naj vas ime ne zavede, začimba v resnici ne vsebuje buče (ang. pumpkin) – pumpkin spice ali pumpkin pie spice je mešanica petih začimb.
Fantastično se poda jedem iz buč, od tod tudi ime. Pa tudi veliko drugim jedem, pripravite lahko tako rekoč vse, od juh do peciva. Z doma pripravljeno začimbo boste lahko pripravili tudi priljubljeni napitek – ki bo manj kaloričen in čisto po vašem okusu. Kako, vam pokažemo na koncu članka.
Najprej preverimo, kako sami naredite začimbo. Zelo enostavno in hitro je.
Doma narejena začimba pumpkin spice
Sestavine:
- cimet
- ingver
- muškatni orešček
- nageljnove žbice
- piment
Vse začimbe so mlete.
Osnoven recept:
- 4 deli cimeta
- 1 del ingverja
- 1 del muškatnega oreščka
- 1 del nageljnovih žbic
- 1 del pimenta
Vse sestavine preprosto zmešajte v posodici in … pripravljeno! Za shranjevanje uporabite posodo, ki se dobro zapre.
Namig:
Ker so okusi različni, obstaja tudi veliko različic te začimbe. Tudi vi lahko količino posameznih sestavin povsem prilagodite svojemu okusu. Primer: pripravite lahko tudi razmerje 2 cimet, 2 ingver, 1 nageljnove žbice, 1 piment, 0,5 muškatnega oreščka.
Če je začimba premočna za vas, zmanjšajte količino ingverja. Lahko tudi izpustite ingver in/ali piment in uporabite kardamom. Če obožujete cimet, dodajte več cimeta.
Tako dolgo lahko hranite začimbo
Tako kot katerakoli druga začimba, se bo tudi začimba pumpkin spice najdlje obdržala, če jo boste hranili v suhem in temnem prostoru ter v neprodušno zaprti posodi. Tako se začimbe obdržijo tudi več let.
Če ne pride v stik z vlago, se bo težko pokvarila, le intenzivnost bo izgubila. Kar pomeni le, da boste morali uporabiti večjo količino.
Kje vse lahko uporabite začimbo
Z začimbo lahko denimo nadomestite cimet v cimetovih rolicah ali jo dodate bučnemu kruhu. Poda se pravzaprav vsem bučnim jedem.
Primešate jo lahko jutranji ovseni kaši.
- Preverite: Ta skrivna sestavina bo naredila vaše jutranje kosmiče zares kremaste (Pripravljeno v 10 minutah!)
Uporabite jo za pripravo mafinov, tortic, mousse, rulad in pit. Odlična je celo za pripravo pražene zelenjave in veliko juh. Pustite domišljiji prosto pot.
Recept za pumpkin spice latte
Sestavine:
- 230 ml kave
- ½ skodelice nesladkanega vaniljevega mandljevega mleka (ali katero drugo)
- 3 žlice bučnega pireja
- ½ čajne žličke začimbe pumpkin spice
- ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
- 2 čajni žlički sladila po okusu (med, stevia, javorjev sirup itn.)
- cimet za posip
Priprava:
V kozici zmešajte mandljevo mleko in bučo in kuhajte na srednje visoki temperaturi.
Odstranite s štedilnika, vmešajte vaniljo, začimbo in sladilo. Vlijte v skodelico in uporabite penilnik ali mešalnik, da spenite mleko.
Kavo vlijte v vašo najljubšo skodelico in dodajte spenjeno mleko. Posujte s cimetom in uživajte.
Bučni pire:
Za bučni pire je najboljša buča hokaido. Bučo očistite, olupite, narežite na manjše koščke ter pecite v pečici pri 200 stopinjah do mehkega. Nato bučo stresite v mešalnik in dobro zmiksajte.
Preverite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?