Jogurt je živilo, ki je pri številnih pogosto del vsakodnevne prehrane.
Strokovnjaki trdijo, da lahko redno uživanje preprostega in poceni mlečnega izdelka zmanjša tveganje za razvoj ene najpogostejših oblik raka. Dolgotrajna raziskava je nedavno razkrila povezavo, ki bi vas morda lahko vzpodbudila, da jogurt redno vključite v svojo prehrano.
Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci največjega bolnišnično-raziskovalnega podjetja v ZDA, Mass General Brigham, je pokazala, da so osebe, ki so med tednom zaužile določeno količino jogurta, imele boljšo zaščito pred rakom debelega črevesa v primerjavi z drugimi. Rezultati so namreč pokazali, da ta mlečni izdelek pozitivno vpliva na črevesno mikrobiotiko, poroča portal CBS News, podrobnejši podatki pa so objavljeni tudi na spletni strani Mass General Brighama.
Dolgotrajno spremljanje prehranskih navad
V okviru raziskave, ki je trajala desetletja, so strokovnjaki spremljali več kot 150.000 oseb in beležili njihove prehranske navade. Udeleženci so bili vključeni že od leta 1976, redno so izpolnjevali vprašalnike o življenjskem slogu in zdravstvenih rezultatih. Raziskava je vključevala podatke o količini navadnega in sadnega jogurta, ki so ga udeleženci zaužili. Znanstveniki so ugotovili, da je skupina, ki je tedensko zaužila vsaj dve porciji jogurta, imela nižjo pojavnost proksimalnega kolorektalnega raka.
Vloga bakterije Bifidobacterium
Raziskovalci so analizirali vzorce tkiv pri udeležencih s potrjeno diagnozo raka debelega črevesa ter merili količino DNK-ja bakterije Bifidobacterium, ki je prisotna v jogurtu, v tumorskem tkivu. V dveh preučenih skupinah so identificirali skupno 3079 primerov raka debelega črevesa. Za 1121 pacientov so bili zbrani podatki o ravni Bifidobacteriuma – pri 346 primerih (31 %) je bila bakterija zaznana, pri 775 primerih (69 %) pa ne.
Čeprav raziskovalci niso ugotovili pomembne povezave med dolgoročno uživanjem jogurta in splošnim tveganjem za rak debelega črevesa, so pri tumorjih, pozitivnih na Bifidobacterium, opazili razliko. Udeleženci, ki so tedensko zaužili dve ali več porcij jogurta, so imeli kar 20 % nižjo pojavnost tumorjev, ki so bili pozitivni na Bifidobacterium.
"Dolgo smo verjeli, da sta jogurt in drugi fermentirani mlečni izdelki koristna za zdravje prebavnega sistema. Naši novi podatki nakazujejo, da bi lahko bil ta zaščitni učinek specifičen za tumorje, pozitivne na Bifidobacterium," je dejal soustanovitelj študije, dr. sc. Tomotaka Ugai. Rak debelega črevesa ni tako redek, kot bi si morda mislili. Po podatkih organizacije Cancer Research v Veliki Britaniji vsako leto diagnosticirajo okoli 44.100 primerov, kar ga uvršča med štiri najpogostejše oblike raka v državi.
Raziskovalci postavljajo hipotezo, da lahko dolgotrajno uživanje jogurta zmanjša tveganje za proksimalni rak debelega črevesa s spreminjanjem črevesne mikrobiote, vključno z Bifidobacterium, hkrati pa opozarjajo, da so potrebne nadaljnje raziskave, ki združujejo tako znanost kot tudi študije zdravja populacije, da bi lahko prišli do dokončnega zaključka.
Novo na Metroplay: Če v svoj dan uvedete večerno raztezanje, boste naredili ogromno zase | LUŠTno je biti fit