Ameriški pisatelj in ribič Paul Greenberg se je odločil izvesti nenavaden poskus. Med snemanjem dokumentarca je leto dni vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo jedel ribe. Poudaril je, da ni bilo lahko, a je zdržal in nato preizkusil svoje telo.
Šel je na zdravniški pregled, rezultati pa so njegovega zdravnika presenetili. Vse je ostalo po starem, dvignil pa se je krvni tlak. "Zdravnik je bil presenečen nad rezultati, potem ko sem eno leto jedel samo ribe. Edina stvar, ki ga je skrbela, je skok krvnega tlaka," je povedal Paul in dodal, da se počuti odlično, ima dovolj energije in ni zbolel niti enkrat v tem letu.
Preberite še:
- Trik kuharskih mojstrov: tako vam riba med cvrenjem ne bo razpadla
- Previdnost ni odveč: teh živil ne nosite na plažo
Ko so novinarji Greenberga nekoč vprašali, zakaj se je odločil, da bo eno leto jedel ribe, je odgovoril, da verjame, da lahko reši določene težave. "O ribah in morski hrani pišem že več kot 10 let in ne morete se izogniti dejstvu, da ribe vedno veljajo za 'zdravo hrano'. Slišal sem tudi dokaze, da imajo države, ki jedo ribe, nižje stopnje bolezni srca, da obstajajo dokazi za boljše zdravje in podobne stvari. Samo pomislil sem, kaj če bi dejansko prevzel dieto ljudi z otokov in res ribo naredil v glavno živilo moje prehrane?"
Njegov poskus je pritegnil številne medicinske strokovnjake. Poudarili so, da ribe niso škodljive, so pa koristne za telo, vendar le, če jih uživamo v zmernih količinah. Omega-3 maščobne kisline so spojine, ki imajo številne zdravju koristne lastnosti.
Pozitivno vplivajo na delovanje možganov, srca in vida. Naravni viri omega-3 maščobnih kislin so mastne ribe, rastlinska olja in živalske maščobe. Priporočljivo jih je uživati enkrat ali dvakrat na teden.
- Preberite še: Razčistimo: je bolj zdrav kuhan ali surov paradižnik?
Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"