Katera živila so najpogosteje onesnažena s pesticidi?
Danes so pesticidi že povsem običajen del pridelovanja hrane. Z nakupom ekoloških izdelkov se sicer lahko izognemo določenim pesticidom, vendar to še ne pomeni, da jih s tem povsem izločimo iz svoje prehrane. Domači pridelki so lahko boljša izbira, a tudi tam ni nujno, da kmet pesticidov ni uporabljal.
Pomembno je, da vemo, katera živila so najbolj onesnažena s pesticidi. Na ta način ugotovimo, pri katerih izdelkih moramo biti še posebej pozorni pri nakupu. V ta namen so na portalu Metropolitan razkrili seznam sadja in zelenjave, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi.
Ameriška delovna skupina za okolje vsako leto izda dva seznama: Dirty Dozen, na katerem so pridelki, za katere je ameriško ministrstvo za kmetijstvo ugotovilo, da so onesnaženi z največ pesticidi, in The Clean 15, sadje in zelenjava, ki imata najmanjšo količino kontaminacije s pesticidi.
Seznamu škodljivih pridelkov so letos dodali še borovnice in stročji fižol, v seznam zdravih pridelkov pa se je preselilo korenje.
Če želite čim bolj zmanjšati svojo izpostavljenost pesticidom, poskusite preklopiti na ekološko pridelavo pridelkov, ki so navedeni v Dirty Dozen, in se odločite za konvencionalno pridelano sadje in zelenjavo iz seznama Clean 15.
Seznam pridelkov, ki so najbolj onesnaženi s pesticidi:
- Jagode
- Špinača
- Ohrovt
- Breskve
- Hruške
- Nektarine
- Jabolka
- Grozdje
- Paprika
- Češnje
- Borovnice
- Stročji fižol
Seznam najmanj onesnaženih pridelkov:
- Avokado
- Koruza
- Ananas
- Čebula
- Papaja
- Grah
- Šparglji
- Melona
- Kivi
- Zelje
- Gobe
- Mango
- Sladki krompir
- Lubenica
- Korenje
Tako: zdaj veste, pri nakupu katerih izdelkov je potrebne nekaj dodatne previdnosti in premišljenosti.
Preberite več na Metropolitan.si
Bonus video: Je hrana na naših policah sploh varna?
Pojasnjuje Zala Mlinšek, mag. inž. prehrane:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del