Katera riba je najbolj zdrava za možgane? Strokovnjaki svetujejo, da si jo privoščite vsaj enkrat tedensko

8. 1. 2025
Deli
Katera riba je najbolj zdrava za možgane? Strokovnjaki svetujejo, da si jo privoščite vsaj enkrat tedensko (foto: Profimedia)
Profimedia

Kvaliteten spanec, telesna aktivnost in miselne vaje, kot so reševanje ugank ali branje, pomembno vplivajo na zdravje možganov. Vendar ima tudi prehrana ključno vlogo pri ohranjanju možganskih funkcij, še posebej, ko gre za vnos omega-3 maščobnih kislin.

Ne spreglejte: 

Eno od živil, ki izstopa zaradi blagodejnih učinkov na možgane, so sardine. Sardine so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so nepogrešljive za optimalno delovanje možganov. Te maščobne kisline izboljšujejo kognitivne funkcije in čustveno zdravje ter „čistijo“ komunikacijske poti v možganih. Porcija 85 gramov konzerviranih sardin vsebuje kar 837 miligramov omega-3 maščobnih kislin in 21 gramov beljakovin, kar dodatno podpira proizvodnjo nevrotransmiterjev, ključnih kemičnih prenašalcev v možganih.

Sardine na krožniku.
Profimedia

Upočasnitev staranja možganov

Staranje pogosto povzroči zmanjšanje pretoka krvi in povečanje vnetnih procesov v možganih, kar lahko negativno vpliva na miselne funkcije. Omega-3 maščobne kisline v sardinah lahko zmanjšajo vnetja in spodbudijo regeneracijo možganskih celic. Te hranilne snovi pomagajo odpraviti poškodbe, ki jih povzroča vsakodnevni stres.

Kaj vašemu znamenju za 2025 napoveduje slavna avstralska astrologinja

Koliko sardin je dovolj?

Poleg omega-3 maščobnih kislin sardine vsebujejo tudi kalcij in železo. Minerala, ki neposredno vplivata na delovanje nevronov in oskrbo možganov s kisikom. Strokovnjaki priporočajo uživanje sardin ali drugih morskih sadežev vsaj enkrat na teden.

Prehrana, ki vključuje sardine, je pokazala izjemne rezultate pri ohranjanju zdravja možganov. Raziskave kažejo, da lahko takšna dieta upočasni staranje možganov za do 7,5 leta in zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen za kar 53 odstotkov. Poleg rib je v jedilnik pomembno vključiti jagodičevje, oreščke in druga živila, ki podpirajo delovanje možganov.

Z uvedbo sardin v redno prehrano ne le ohranjate zdravje možganov, temveč tudi zmanjšate tveganje za nevrodegenerativne bolezni.

Japonci redno uživajo ta živila, ki pripeljejo do dolgega in zdravega življenja

Novo na Metroplay: Alenka Husič o najlepših spominih, vzgoji hčerk in pestrem preteklem letu