Ste vedeli, da TA živila škodijo možganom?

Ste vedeli, da TA živila škodijo možganom? (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2022

Z neustrezno hrano lahko pride do različnih težav in bolezni. Preverite, katera živila so lahko škodljiva za možgane.

Sladke pijače

Gazirane pijače, energijski napitki, sadni sokovi ter podobne pijače imajo več učinkov na naše telo. Stroka ugotavlja, da lahko povečajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 (vir) ter srčno-žilnih bolezni (vir).

V eni izmed raziskav se je izkazalo, da sladkorna bolezen tipa 2 povečuje tudi tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni. Posledično bi lahko tudi sklepali, da sladke pijače posredno lahko pripomorejo k nastanku te bolezni.

Tudi pri ljudeh, ki sladkorne bolezni nimajo, se je v raziskavah pokazalo, da lahko višja raven sladkorja v krvi poveča tveganje za demenco.

Pretiravanje s sladkimi pijačami torej lahko pripelje do resnih težav. Kot alternativo si privoščite vodo ali nesladkan čaj.

Transmaščobe

Največ transmaščob se navadno nahaja v ocvrti hrani (krompirček, krofi, čips...) ter v sladkih izdelkih, kot so torte, rogljički, piškoti. Sama količina transmaščob je odvisna predvsem od tega, kakšna olja ter načini obdelave se uporabljajo pri pripravi.

Transmaščobe med drugim lahko pripomorejo k prekomerni telesni teži, povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni (vir) ter negativno vplivajo na vnetne procese v telesu (vir).

Strokovnjaki pa so ugotovili, da lahko transmaščobe škodijo tudi možganom. Povečana količina zaužitih transmaščob lahko povzroči:

  • Povečao tveganje za demenco (vir);
  • Slabši spomin (vir);
  • Kognitivni upad (vir).

Po drugi strani pa poznamo maščobe, ki lahko ugodno vplivajo na zdravje možganov. Predvsem za omega-3 maščobne kisline se je izkazalo, da lahko delujejo protivnetno in izboljšujejo funkcijo možganov. (vir)

Preverite, v katerih živilih lahko dobite omega-3 maščobne kisline >

Morska hrana

Najbrž že veste, kako zelo je živo srebro nevarno za zdravje in verjetno se mu zavestno nikoli ne bi približali. Vendar ali ste vedeli, da se živo srebro nahaja tudi v hrani?

Plenilske ribe so še posebej dovzetne za kopičenje živega srebra in lahko prenašajo količine, ki so več kot milijonkrat večje, kakor je koncentracija njihovih okoliških voda. (vir) Iz tega razloga je primarni vir živega srebra pri ljudeh morska hrana. 

Živo srebro lahko povzroča resne poškodbe možganov. Tudi pri razvijajočih se plodovih ter majhnih otrocih se je izkazalo, da lahko moti razvoj možganov in celo prispeva k nastanku cerebralne paralize ter drugih motenj v razvoju. (vir)

Vseeno pa ribe vsebujejo visokokakovostne beljakovine, omega-3 maščobne kisline, vitamin B12, cink, železo in magnezij. Zaradi vseh dobrih lastnosti je pomembno, da jih vključujemo v prehrano, vsekakor pa je potrebno nekaj previdnosti.

Bodite pozorni predvsem na to, katere vrste rib uživate ter kje so slednje bile ulovljene. Dodatna previdnost se priporoča predvsem pri nosečnicah ter otrocih.

Za zdrave možgane je torej pomembno, da se prehranjujete zdravo in uravnoteženo, obenem pa ne pozabite tudi na druge dejavnike; poskrbite za redno gibanje in zadostno količino spanca ter sproščanja. Izogibajte se stresu, obenem pa poskrbite za vsakodnevno mentalno zaposlitev, s katero boste svoje možgane ohranjali aktivne.