Ste že slišali za alfalfa kalčke? Povemo vam, zakaj jih uživati in kako jih lahko vzgojite sami

Ste že slišali za alfalfa kalčke? Povemo vam, zakaj jih uživati in kako jih lahko vzgojite sami (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2023

Spomladansko enakonočje je za nami, narava se prebuja in že kratek sprehod po gozdu nas opominja, da bodo vsak čas vzbrsteli listi. A ta proces lahko spremljate tudi v lastnem domu, končni rezultat pa je zelo zdrav in hranilen.

Alfalfa ali lucerna je detelji podobna rastlina, ki odrasla ni najbolj priljubljena za uživanje, saj je precej grenka, v nasprotju z njenimi kalčki, ki pa jih je večina najbrž že okusila v solati ali kot dodatek k sendvičem.

A zakaj ljudje te kalčke sploh uživajo in zakaj jim arabski narodi pravijo kar “oče vse hrane?”

Če vemo, kaj z njimi zaužijemo, postane hitro vse jasno: Kalčki so ob nizkem kaloričnem vnosu izjemno bogat vir beljakovin. Poleg tega vsebujejo ogromno vitamina K, ki je pomemben za absorpcijo kalcija. Vsebujejo še vitamine skupine B, vitamina D in A ter vitamin C – ki je znan antioksidant ter železo in nekatere druge minerale.

Uživanju teh kalčkov pripisujejo mnoge dobrobiti:

  • lajšanje menstrualnih težav
  • lajšanje vnetij
  • izboljšanje prebave.

In brez večjega finančnega vložka jih lahko gojite kar doma – potrebujete le čim bolj kakovostna semena.Ta so precej drobna in za prvi “pridelek” boste potrebovali zgolj dve čajni žlički.

Profimedia

Kako doma vzgojiti kalčke?

Najprej semena dobro sperite, nato prelijte z vodo in jih pustite namakati čez noč. Naslednji dan jih ponovno sperite ter vsujte v večji steklen kozarec, ki ga prekrijte z gazo in zatesnite z elastiko. Skozi gazo nato kalčke zalijte z nekaj vode (dobro je, da je ta filtrirana), ravno toliko, da semena zaplavajo.

Za naslednji korak boste potrebovali še največ spretnosti – kozarec je potrebno postaviti na glavo tako, da ostane rahlo nagnjen in dvignjen, da voda skozi gazo odteka in da semena niso ves čas namočena – s tem bi namreč tvegali pojav plesni in škodljivih bakterij.

Če boste vse storili prav, bi morali že naslednji dan opaziti kaljenje semen. Te vsak dan prelijte z nekaj vode in nato pustite, da se ta odcedi, po treh do petih dneh pa bi že morali imeti poln kozarec hranljivih, hrustljavih kalčkov. Te lahko nekaj dni hranite v hladilniku in jih uporabljate kot dodatek k najrazličnejšim jedem.

Najboljše pa je, da lahko takšno “pomlad v kozarcu” gojite prav vse dni v letu.

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranski strokovnjak Jernej Ogrin razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani: