Preprosta skrivnost za jajca brez dodatnih kalorij in z maksimalno blagodejnimi učinki

16. 7. 2024
Deli
Preprosta skrivnost za jajca brez dodatnih kalorij in z maksimalno blagodejnimi učinki (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajca so nepogrešljiv del vsakega zajtrka, prav tako pa jih lahko pripravimo na nešteto različnih načinov. Razkrivamo vam, kateri izmed njih je najbolj blagodejen za zdravje.

Poleg tega, da jajca številnim predstavljajo najpomembnejši del zajtrka, so tudi pomembna sestavina marsikatere priljubljene jedi. Strokovnjaki so pred kratkim ugotovili, da obstaja specifičen način priprave jajc, s katerim izkoristite vse prednosti priljubljenega živila.

Ne spreglejte: 

Glede na raziskavo, objavljeno v The Journal of Nutrition, jajca najbolje zadržijo svojo hranilno vrednost, če jih zaužijemo kuhana. Kuhanje jajc uniči tudi morebitno salmonelo in dvigne raven beljakovin v njih za kar 40 odstotkov, posledično pa se počutimo siti.

Prav tako so priporočljiva poširana jajca, ki jih pripravimo tako, da dodamo rumenjake in beljake v vročo, vendar ne vrelo vodo, in jih kuhamo do 3 minute. V vodo, v kateri boste poširali jajca nikar ne dodajajte soli, saj se bo tako beljak razredčil.

Skrivnost je v temperaturi

Če jajca pripravimo v obliki omlete ali umešanih jajc, na visokih temperaturah in z veliko količino maščobe, se v njih zmanjša količina vitaminov in antioksidantov, hkrati pa se poveča raven holesterola, ki povzroča tveganje za bolezni srca.

Nedavna študija je pokazala, da lahko človeško telo izkoristi 91 odstotkov vseh beljakovin v kuhanih jajcih in 51 odstotkov v surovih jajcih. Do te spremembe naj bi prišlo med prebavo, ker toplota povzroči strukturne spremembe v jajčnih beljakovinah.

Krajše metode toplotne obdelave, ki ne zahtevajo zelo visokih temperatur, povzročijo manjšo oksidacijo holesterola in pomagajo ohraniti večino hranilnih snovi v jajcih. Iz teh razlogov so pečena in kuhana jajca najbolj optimalna izbira.

Vir: krstarica.com