Mnogi shranjujejo avokado tako, vendar je tako početje lahko nevarno.
Avokado je odličen vir zdravih maščob, ki se dobro obnese v najrazličnejših jedeh; uporabimo ga lahko kot namaz ali pomako, prileže se v solatah, iz njega lahko ustvarimo tudi odlične sladice. Kako pa avokado ustrezno shranjevati po tem, ko ga že prerežemo?
Ne spreglejte:
- Kdaj v dnevu piti kavo, če se želite izogniti povišanemu sladkorju v krvi?
- Nikoli ne boste izgubili teže, če so na vašem jedilniku še vedno ta živila!
- Je jutranja vadba res primerna za vsakogar?
Trend, ki je nevaren zdravju
Na TikTok-u kroži posnetek, ki ima že preko štiri milijone ogledov, v katerem uporabnik čez noč shrani polovico avokada v skledo z vodo, nato pa ga naslednji dan vzame ven in ugotovi, da je avokado še vedno zelen.
Čeprav namakanje avokada v vodi res lahko upočasni oksidacijo, strokovnjaki opozarjajo, da gre za nevaren trend. Metoda lahko namreč spodbudi rast škodljivih bakterij kot sta Listeria monocytogenes in salmonela, poročajo na portalu krenizdravo.dnevnik.hr.
Varni načini za shranjevanje avokada
Cele avokade najprej operite pod tekočo vodo in jih očistite s krtačo, nato pa jih posušite in shranite pri sobni temperaturi. Ko dozorijo, jih shranite v hladilniku.
Pri narezanem avokadu lahko upočasnite oksidacijo s pomočjo citrusov: na narezan sadež pokapajte nekaj kapljic limoninega soka. Pri ohranjanju svežine lahko pomaga tudi, če avokado zavijete v živilsko folijo. Učinkovito je lahko tudi zamrzovanje avokada, vendar se ob tem lahko nekoliko spremeni tekstura sadeža.
Pomembno je, da svoja živila shranjujemo na varen način in tako preprečimo nastanek resnih zdravstvenih težav.
- Preberite si še: Ta poceni riba uravnava holesterol, skrbi za močne kosti in je odličen vir vitamina D