Tedenski jedilnik modre cone: 7 kosil za dolgo in vitalno življenje

8. 1. 2024
Deli
Tedenski jedilnik modre cone: 7 kosil za dolgo in vitalno življenje (foto: Profimedia)
Profimedia

Za vas imamo 7 jedi za vsak dan tega tedna, ki jih redno uživajo tisti, ki živijo najdlje.

Na svetu imamo 5 najbolj znanih modrih con - to so območja, v katerih največ ljudi dočaka 100 ali več let. Vsa ta območja imajo kar nekaj skupnih lastnosti, ki jih lahko prav vsak od nas vključi v vsakdan. Med drugim se ljudje v modrih conah zelo podobno prehranjujejo.

Dieta modre cone

Gre za način prehranjevanja, ki se ga držijo ljudje, ki živijo najdlje. To ni splošna dieta, ki bi se jo držali nekaj tednov ali ki ima stroga pravila, temveč je življenjski stil, ki vključuje tudi pregrehe. V splošnem pa dieta modre cone vključuje naslednje smernice:

  • V prehrani prevladuje zelenjava, predvsem zelena listnata zelenjava;
  • Ljudje uživajo veliko stročnic, največ fižola;
  • Na jedilnikih so pogosto polnozrnata živila in redko izdelki iz bele moke;
  • V prehrani je manj maščob, uporabljajo pa se zmerne količine oljčnega olja;
  • Količine mesa so močno omejene - še posebej malo je rdečega mesa in predelanih mesnin;
  • V teh območjih ljudje ne uživajo veliko sladkih in gaziranih pijač;
  • Prehrana se osredotoča na polnovredna živila in vsebuje malo visoko predelanih izdelkov.

7 kosil za dolgo življenje

Tukaj je 7 primerov obrokov, ki so pripravljeni po smernicah modrih con in jih ljudje, ki živijo najdlje, redno uživajo.

1. Fižolove polpete in zelenjava na žaru

Fižol je pogosta sestavina na jedilniku modrih con. Poleg beljakovin zagotavlja tudi vlaknine ter številne vitamine in minerale. Kot prilogo si privoščite sezonsko zelenjavo ali skledo solate.

Recept za fižolove polpete >

2. Zelenjavna enolončnica

Ljudje v modrih conah redno uživajo enolončnice, ki temeljijo na bazi stročnic in zelenjave. Sploh v zimskem času se takšne enolončnice še posebej priležejo.

Preverite, kako pripraviti "enolončnico modre cone" >

3. Ratatouille

Odlična zelenjavna jed, ki zagotavlja mnoge pomembne vitamine in minerale. Postrezite jo z rezino polnozrnatega kruha.

Recept za ratatouille >

4. Pečena orada z zelenjavo

V jedilniku modrih con ni veliko mesa, se pa redno pojavljajo ribe. Pripravite pečeno orado v kombinaciji s sezonsko zelenjavo in/ali skledo solate.

5. Polpete z brokolijem in čičeriko

Iz brokolija in čičerike lahko pripravite slastne polpete, ki vas bodo založile z beljakovinami in vas nasitile za dolgo časa. Postrežete jih lahko skupaj s pečeno zelenjavo, solato ali rjavim rižem.

Polpete z brokolijem in čičeriko >

6. Fižolova mineštra s testeninami

Še ena odlična enolončnica, ki pogosto kraljuje na mizah ljudi modrih con. Fižolova mineštra je odličen vir beljakovin, vlakin, vitaminov in mineralov. Idealno je, da v jedi uporabite polnozrnate testenine.

Preverite, kako pripraviti fižolovo mineštro >

7. Polnozrnate testenine s tofujem in zelenjavo

Tofu je še en odličen rastlinski vir beljakovin, vsestransko pa ga lahko uporabimo v različnih jedeh. Tofu narežite na kocke in popecite na olju, nato pa mu primešajte še svojo najljubšo zelenjavo. Ko se vse skupaj lepo zapeče, mešanico polijte s paradižnikovo omako in jo postrezite s kuhanimi polnozrnatimi testeninami.

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o vitalnosti in dolgoživosti

V Aktivni podkastu je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: