TO živilo odlično zvišuje raven železa v krvi (+ kakšni so znaki pomanjkanja železa?)

20. 2. 2023
Deli
TO živilo odlično zvišuje raven železa v krvi (+ kakšni so znaki pomanjkanja železa?) (foto: Profimedia)
Profimedia

Trpite za pomanjkanjem železa? Poleg nasvetov, ki vam jih bo dal zdravnik, lahko na jedilnik dodate nekaj živil, ki bodo povečala vnos železa v vaše telo. Eno je še posebej dober vir tega hranila. 

Že dlje časa sumite, da trpite za pomanjkanjem železa? Težave se čim prej lotite, saj vpliva na kakovost življenja. Železo ima namreč pomembno nalogo pri presnovnih procesih v telesu in tudi pri imunskem odzivu. 

Posledica pomanjkanja železa je anemija ali slabokrvnost, ki je lahko tudi posledica na splošno nezdrave prehrane. Najbolj zanesljivo vam bo pomanjkanje železa pokazal krvni test, lahko pa se pojavijo še nekateri simptomi: 

  • tudi po kvalitetnem počitku se hitro utrudite
  • po nekoliko intenzivnejši hoji se hitro zadihate
  • imate bledo polt
  • doživljate omedlevice in ste omotični
  • imate lomljive nohte in lase
  • pogosto ste prehlajeni
  • težko se skoncentrirate
  • imate manjši apetit
  • zvoni vam v ušesih
  • imate sindrom nemirnih nog

Sedaj pa poglejmo nekaj živil, ki jih je priporočljivo jesti: 

  • meso
  • gobe
  • suho sadje
  • zelena listnata zelenjava
  • redkvice

Katero živilo pa je zares bogat vir železa? 

Jetra so eden najboljših prehranskih virov železa, saj na 100 g vsebujejo kar 6,9 mg železa, kar je približno 35 % dnevne potrebe po železu za ženske. 

V zeleni listnati zelenjavi se sicer skriva kar nekaj železa, vendar se slabše absorbira zaradi fitinske kisline, ki je prisotna v večjih količinah. Za boljšo absorpcijo železa iz hrane lahko poskrbijo korenje, krompir, pesa, buča, brokoli, paradižnik, špinača, zelje, repa ... Vsebujejo veliko jabolčne, citronske ali askorbinske kisline. S kavo, kakavom, mlekom, čokolado in veliko vlakninami pa absorpcijo upočasnite. 

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?