Kardiolog opozarja: "Za večerjo se striktno izogibajte teh živil, saj zdravju srca naredijo več škode kot koristi"

6. 10. 2024
Deli
Kakovostna večerja ni zanemarljivega pomena, saj ima vpliv tako na zdravje, kot tudi na kakovost spanja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Kakovostna večerja ni zanemarljivega pomena, saj ima vpliv tako na zdravje, kot tudi na kakovost spanja. 

Mnogo prehranskih strokovnjakov za večerne jedi priporoča lahkotne obroke, ki ne otežijo prebavnih procesov, kar bi lahko motilo lahkoten nočni počitek in regeneracijo telesa. Težje prebavljivi obroki v večernih urah pa lahko telesu naredijo več škode kot koristi.

Ne spreglejte:

Poleg motenj spanca, lahko težka večerja pripomore k povečanju tveganja za bolezni srca  

Kardiolog dr. Alan Rozanski izpostavlja, da kakovost večerje pomembno vpliva na zdravje srca. »Obroki, polni rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja, ter močno predelana hrana lahko privede do razvoja ali poslabšanja vseh glavnih dejavnikov tveganja za bolezni srca,« trdi.

Tovrstni dejavniki vključujejo povečano tveganje za številne zdravstvene težave. Nekatere med njimi so visok krvni tlak, povišan holesterol, debelost, kronična vnetja, inzulinska rezistenca in neposredne poškodbe koronarnih žil, kar ogroža zdravje srca.

Prihajajo padavine: kdaj bo začelo snežiti

Živila, ki se jih je v večernih urah bolje izogibati  

Ob tem, da lahko uživanje hitre hrane zvečer moti spanec in še dodatno povečuje tveganje za bolezni srca, dr. Rozanski določena živila v večernih urah še posebej odsvetuje. Med njimi so visoko predelani mesni izdelki, ki so povezani s povečanim tveganjem za bolezni srca in nekaterimi vrstami raka.

Klobase in druge mesnine.
Shutterstock, arhiv Burdy, profimedia.cz

Predelano meso, ki se mu izogiba, vključuje suhomesnate izdelke, hrenovke, salame in klobase. Prav tako ne posega po mesu, ki sicer velja za zdravo, kot so na primer komercialno pripravljeni piščanec, puran in pečena govedina. »Takšni visoko predelani izdelki običajno vsebujejo velike količine natrija, konzervansov, kot so nitrati, ter drugih dodatkov, ki izboljšajo okus in podaljšajo rok uporabnosti,« pojasnjuje.

Za konec še dodaja, da tudi številne medicinske raziskave kažejo na povezavo med uživanjem visoko predelane hrane ter povečanim tveganjem za bolezni srca in nekaterimi vrstami raka (med njimi je rak debelega črevesa). V izogib tovrstnim zdravstvenim težavam, lahko pripomore tudi zavezanost k bolj zdravemu prehranjevanju, med drugim tudi v večernih urah. 

Vir: n1info.ba

Najboljši kraji za nabiranje gob v Sloveniji: kje in kako jih najti + katere so najbolj okusne?

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec