Kako se prehranjevati zdravo?

19. 8. 2011
Deli
Zdravo prehranjevanje (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Tisti, ki se prehranjujejo uravnoteženo na dolge proge, so telesno aktivni in skrbijo tudi za to, da jim možgani dobro delajo, redkeje obolevajo. In kaj pomeni zdravo prehranjevanje?

Ali se je dobro odreči mesu?

Zadnja leta je meso na precej slabem glasu. A brez razloga! Poleg lahko prebavljivih beljakovin ima v sebi ključne vitamine in pomemben izvor mineralov, kot je železo. Vseeno pa naj odrasla oseba na teden ne bi pojedla več kot 600 gramov mesa in suhomesnatih izdelkov.
Za primerjavo: Evropejci v povprečju pojedo okoli tisoč gramov mesa. Dobro je torej upoštevati načelo manj je več.

Ali živila organskega izvora vsebujejo več hranilnih snovi?

Pri raziskavah niso mogli ne pri sadju ne pri zelenjavi ugotoviti, da bi ta živila vsebovala občutno več mineralov in vitaminov. Le za mleko organskega izvora so dokazali, da vsebuje več zdravih nenasičenih maščobnih kislin.

Je že pripravljena hrana sama po sebi nezdrava?

Pica iz zamrzovalnika, golaž iz pločevinke, že pripravljene juhe nemalokrat vsebujejo več soli in maščob. V nekaterih izdelkih se skrivajo tudi nevarni dodatki za izboljšanje okusa, kot je natrijev glutaminat (zato preverite sestavine na embalaži). No, zelenjava in ribe iz zamrzovalnika teh dodatkov nimajo. Glede na to, da večino živil zamrznejo, dokler so sveža, pogosto vsebujejo več vitaminov kot pa sveža živila, ki so ure in ure preživela med transportom.

Katera prehrana je še posebej zdrava?

Aktualne analize so pokazale, da je to mediteranska prehrana. Dopustno je uživanje 600 gramov mesa in dva ribja obroka na teden. Pomembno je tudi olivno olje, ki ima veliko zdravih maščobnih kislin. Vsak dan je treba jesti mlečne izdelke in več porcij sadja in zelenjave. Kombinacija tega je tisto, kar to prehrano naredi tako zdravo.

Iz Lise

Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa