Zdravniki svetujejo: svoji hrani bi vedno morali dodajati 2 začimbi

15. 4. 2024
Deli
Zdravniki svetujejo: svoji hrani bi vedno morali dodajati 2 začimbi (foto: Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona))
Instagram @natacha.oceane (Posnetek zaslona)

Začimbi delujeta protivnetno in upočasnjujeta staranje telesa.

Ne glede na to, ali ste kuharski navdušenec, ali pa pripravljate ene in iste recepte, ker neradi preizkušate kaj novega in vas kuhanje ne veseli, lahko poskrbite, da so obroki zdravi in telesu pomagajo do boljšega delovanja. Preverite, katero pogosto zdravstveno stanje lahko preprečite z uporabo določenih začimb. 

Zakaj bi morali pri kuhanju uporabljati začimbe?

Če sta trenutno na vaši kuhinjski polici le sol in poper, boste morali dodati vsaj dve začimbi, ki bosta od sedaj nepogrešljivi pri pripravi obrokov. Zakaj? Določena prehrana v telesu povzroči vnetja, kar je sicer naravna reakcija telesa, ki jo tudi samo odpravi. Vendar se stanje lahko precej poslabša, zlasti ko se staramo in preraste v kronično vnetje. Iz tega pa se razvijejo druge zdravstvene težave. A na srečo lahko ukrepate po naravni poti (če vaše težave niso prevelike in ne potrebujete pomoči zdravnika), saj obstaja nekaj protivnetnih začimb, ki vsebujejo bioaktivne spojine. 

Zdravniki Paula Daidon, Joanna Wen in Gretchen San Miguel so za revijo She Finds razkrili, kateri začimbi sta še posebej učinkoviti. 

Kateri začimbi delujeta protivnetno?

Ingver

Ingver ni le začimba, ki se pogosto uporablja v receptih, pač pa tudi izjemno koristna za zdravje - med drugim blaži vnetja, zagotovo pa ste si že pripravili mešanico ingverja in limone, ko ste bili prehlajeni. Prepoznate ga po značilnem vonju in močnem okusu, zaradi česar ga je potrebno odmerjati previdno. Zakaj pa je koristen za zdravje? Ker vsebuje gingerol, ki je povezan z lajšanjem vnetij po telesu in izboljšanju kognitivnih funkcij. Ugodno deluje na metabolizem, ki se z leti upočasnjuje in pomaga pri izgorevanju maščob. 

Ingver je popularen pri hujšanju, ker stabilizira krvni sladkor in zavira apetit, zato boste verjetno pojedli manj. Vendar vseeno ne pretiravajte z uživanjem in se držite načela zlate sredine. 

Kurkuma

Tudi kurkuma v sebi skriva sestavino, zaradi katere je tako opevana: kurkumin. Raziskovali so jo predvsem zaradi blagodejnega delovanja na vnetja. Z zmanjšanjem oksidativnega stresa kurkumin izboljša delovanje možganov. Zaradi antioksidativnih lastnosti kurkume je lažje uravnavati ravni holesterola in krvnega sladkorja, inzulinsko rezistenco in druga stanja, ki vodijo v debelost. 

Obe začimbi vam lahko pomagata pri podpiranju splošnega zdravja, vendar samo to ni dovolj. Dodati morate hranljive obroke in redno vadbo ter poskrbeti tudi za mentalno zdravje. 

Viri: She Finds, n1info.hr, klix.ba

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek