Zajtrk velja za najpomembnejši obrok dneva, toda nekatera izmed živil, ki so priljubljena izbira za začetek dneva, morda ne spada med najbolj optimalen izbor.
Vsaj po različnih znanstvenih ugotovitvah sodeč ne, saj so znanstveniki odkrili, da lahko zamenjava nekaterih klasičnih živil, ki si jih ljudje radi privoščimo za zajtrk za alternativne, znatno zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
Ne spreglejte:
- Štiri vrste kruha, ki jih jedo najdlje živeči in najbolj zdravi ljudje na svetu
- Stavimo, da ste BROKOLI do sedaj pripravljali narobe!
- To je 10 najbolj zdravih živil za SRCE
Oreščki so lahko ena izmed zdravih alternativ za zajtrk
Raziskovalci so se pri raziskovanju osredotočili na prednosti prehoda z živalskih na rastlinske izdelke. Pri tem so ugotovili, da lahko 25 do 28 gramov oreščkov na dan namesto zaužitja jajc zmanjša tveganje za razvoj ali smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 17 odstotkov.
Mnogi strokovnjaki sicer trdijo, da je za potrditev tovrstne ugotovitve potrebnih več dokazov, ki bi lahko potrdili ali ovrgli, če je holesterol v jajcih slab za zdravje srca ali ne. Toda oreščki se kljub temu zdijo učinkovita alternativa pri zniževanju holesterola, zato si jih ni odveč privoščiti že k zajtrku.
Ugotovitve, objavljene v reviji BMC Medicine, prav tako kažejo, da bi ta zamenjava jajc za oreščke lahko zmanjšala tveganje za sladkorno bolezen za 18 odstotkov, hkrati pa tudi zmanjšala verjetnost zgodnje smrti za 15 odstotkov. Pri tem pa opozarjajo, da ni potrebno povsem opustiti uživanje jajce, le svetujejo, da pojeste eno jajce dnevno manj kot sicer.
Koristi zamenjave živalskih proizvodov za rastlinske
Izbire, ki si jih ljudje privoščijo za zajtrk so sicer različne. Nekateri ljudje prisegajo na klasične zajtrke v stilu »angleškega zajtrka«. Pod tovrsten zajtrk spadajo tudi ocvrte klobase, jajca, slanina in podobno.
Glede na rezultate, ki jih je delil Nemški raziskovalni center za sladkorno bolezen, je bilo ugotovljeno, da so ljudje, ki so zamenjali 50 gramov predelanega mesa z enako količino stročnic, kot sta na primer leča ali čičerika, zmanjšali tveganje za razvoj ali smrt zaradi bolezni srca za 23 odstotkov.
Mnogo ljudem nadomestitev mesnih živil z rastlinskimi koristi, pravi dr. Sabrina Schlesinger, soavtorica pregleda iz Nemškega raziskovalnega centra za sladkorno bolezen. Za to obstajajo mnogo dokazov, medtem, ko jih je za mlečne proizvode znanih precej manj.
Vir: mirror.co.uk
- Preverite še: Razčistimo: je SLANINA res tako nezdrava?
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"