Nutricionisti razkrivajo: 5 živil na račun katerih bo prebava bolj zdrava (skoraj gotovo jih že imate doma)

30. 10. 2024
Deli

Vse več ljudi pozorno skrbi za prehrano, ki je koristna za zdravje srca in možganov, toda pri tem ni izvzeta tudi zdrava prebava. 

Skrb za prebavni sistem ima namreč enako pomembno vlogo pri zdravju. Še več, uravnotežena črevesna mikroflora je ključnega pomena pri zdravi prebavi in dobro delujočemu imunskemu sistemu. Skupina nutricionistov je izpostavila nekaj živil, ki jih imamo skoraj vsi doma in so nadvse koristna za zdravo prebavo. Preverite, katera so.  

Ne spreglejte:

Živila na račun katerih bo prebava bolj zdrava in uravnotežena

Fižol

Med njimi je fižol, ki je bogat vir rastlinskih beljakovin in vlaknin. Nutricionistka Jenna Volpe pravi, da topne vlaknine delujejo probiotično,  hranijo dobre črevesne bakterije in prispevajo k zdravju mikroflore. Na drugi strani pa imajo netopne vlaknine vlogo, da absorbirajo vodo in povečujejo volumen blata kar pripomore k praznjenju črevesja.

Koristi fižola potrjujejo tudi raziskave, ki kažejo na to, da je redno uživanje fižola (približno skodelica na dan), povezano z raznolikostjo črevesne flore kar lahko povzamemo kot to, da fižol izboljša zdravje prebave.

Čebula in česen

Čebula je vsestransko uporabno živilo, ki vsebuje večje količine prebiotičnih vlaknin in fuktooligosaharidov (FOS). Slednje prispeva k boljši prebavi, saj te bakterije vzdržujejo ravnovesje črevesne mikroflore, ki je bistvena za prebavo, dobro delovanje imunskega sistema in zdravje.

FOS, ki se nahaja v čebuli lahko pomaga tudi pri izboljšanju zdravstvenih težavah kot so osteoporoza, prebavne motnje, bolezni srca in diabetes. Poleg čebule je tudi česen zaradi prebiotičnih vlaken, kot sta inulin in FOS, koristen za zdravo prebavo. Prav tako ima protimikrobne lastnosti, ki koristijo pri nadzoru škodljivih bakterij.

Oreščki

Nutricionisti kot enega izmed živil, zaradi katerega bo prebava bolj zdrava, izpostavljajo tudi oreščke. Ne le, da so nadvse priročen vir beljakovin, ki ga lahko vzamete s seboj na pot, temveč so tudi bogati z hranili in vlakninami, ki koristijo zdravju črevesja. Nutricionistka Amanda Sauceda svetuje, da večkrat na teden zaužijete pest pistacij, mandljev, indijskih oreščkov, orehov ali pinjol.

Oves (ovseni kosmiči)

Na seznamu se je znašel tudi oves, ki velja za odlično živilo za zdravo prebavo zaradi visoke vsebnosti beta-glukana, topne vlaknine, ki v črevesju ustvarja želatinasto strukturo. Ta proces upočasni delovanje prebave, omogoči absorpcijo hranil in je koristen za dobre črevesne bakterije. Nutricionistka in dietetičarka Kristi Lee prav tako poudarja, da oves pozitivno vpliva na sestavo črevesne flore kar prispeva tudi k krepitvi imunskega sistema. 

Vir: zdravlje.kurir.rs

Maščobe niso vedno slabe in škodljive za holesterol: nutricionistka razkriva 5 vrst, ki ga celo znižujejo

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem