6 največjih napak, zaradi katerih ne morete shujšati: Pazite na zadosten vnos beljakovin in ne pretiravajte z nezdravo hrano

6 največjih napak, zaradi katerih ne morete shujšati: Pazite na zadosten vnos beljakovin in ne pretiravajte z nezdravo hrano (foto: Profimedia) Profimedia
4. 10. 2022

Te zahrbtne, nič hudega sluteče navade lahko vaše cilje ovirajo bolj, kot se morda zavedate.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja. 

Se vam zdi, da so vsa vaša prizadevanja za hujšanje zaman? Morda še vedno delate napake, ne da bi se tega zavedali, ki vam preprečujejo, da bi dosegli svoj cilj izgube telesne teže? Tudi če ste zavezani redni telesni dejavnosti ali uravnoteženi prehrani, so ob vztrajanju pri nekaterih razmeroma zahrbtnih prehranjevalnih navadah vsi vaši upi, da boste izgubili tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki vas tarejo, izničeni. Gre za slabe prakse, ki se večinoma dogajajo za mizo ali v kuhinji, kot poročajo strokovnjaki za prehrano.

Brezplačni prigrizki v pisarni in lovci na srečne urice že od nekdaj onemogočajo uspešno dieto, vendar pa vas lahko spravijo ob rezultate ne le skušnjave, ki sem jim ne morete upreti, temveč tudi ostali nezdravi rituali, ki jim radi sledite. Strokovnjaki in nedavne študije pravijo, da vas pri hujšanju ovirajo predvsem naslednje dejavnosti, ki motijo vaš shujševalni cikel. Opustite te grozne navade in se pripravite na uspeh!

Slabe navade, ki preprečujejo izgubo telesne teže:

Poskus zdravega, dolgoročnega in trajnostnega hujšanja je lahko včasih neprijeten, saj ima vsak posameznik svoje edinstvene potrebe. To pomeni, da kljub našim željam ne obstaja ena sama "čudežna" rešitev za dosego naših ciljev. Namesto tega je pogosto potrebno, da spoznamo sebe in svoje telo, hkrati pa vnesemo majhne, a vplivne spremembe v svoj vsakdanjik, da bi uspešno shujšali.

Navade, ki otežujejo hujšanje!

1. Pri večerji ne zaužijete dovolj

V imenu hujšanja pogosto storimo to napako in se odpovemo večerji, ki pa je za celoten proces hujšanja in zdravja nujno potrebna. Predlagamo, da se nikoli ne prenajedate, ampak poskrbite, da pojeste dovolj, zadnji obrok dneva pa naj bo lahek in lahko prebavljiv. Strokovnjaki priporočajo dovolj beljakovin, škroba in maščob ter zelenjave.

2. Prekomerno uživate zdravo hrano

Ključnega pomena je, da jeste hrano, ki jo ne le radi jeste, ampak je tudi bogata s hranilnimi snovmi.

Živila, kot so oreščki, maslo iz oreščkov, humus in avokado, so sicer bogata s hranili in neverjetna hrana za vas, vendar vsa vsebujejo zdrave maščobe in imajo več kalorij kot drugi ogljikovi hidrati ali beljakovine. Veliko ljudi, ki želi shujšati, preprosto verjeme, da so ta zdrava živila dobra zanj, zato ni pomembno, koliko jih zaužijejo. Velikost porcije je ključnega pomena pri poskusu hujšanja, zato je štetje oreščkov ter merjenje arašidovega masla in humusa ključ do uspeha.

Profimedia

3. Pri kuhanju uporabljate preveč olja

Vrsta olja in količina, ki jo uporabljate, lahko prikrito vpliva na vaše cilje pri hujšanju. Olje je ena tistih sestavin, zaradi katerih se kalorična gostota živila znatno in hitro poveča.

Vnos olja - in posledično vnos kalorij - lahko zmanjšate tako, da izmerite, koliko ga želite uporabiti, kar je lahko pomembno, če to počnete dosledno, ali celo kupite pločevinko z razpršilom za olje, ki jo lahko uporabljate namesto nalivanja olja iz steklenice. Ena od možnosti je tudi kuhanje brez olja. Ko sotiramo zelenjavo, za začetek postopka neredko posežemo po ekstra deviškem oljčnem olju ali maslu. Vendar pa je enako učinkovito tudi sotiranje v vodi, pri čemer sicer hranilno bogata jed ne postane kalorična.

4. Ne zaužijete dovolj beljakovin

Uživanje zadostne količine beljakovin čez dan je nujno za vaše splošno zdravje, zlasti če želite shujšati ali uravnavati svojo trenutno telesno težo. Beljakovine so bistvenega pomena za hujšanje, saj pomagajo izgubljati maščobo in graditi pusto mišičevje.

Ljudje pogosto menijo, da se bodo zaradi preveč beljakovin zredili, kar ni res, ali pa preprosto niso prepričani, kako v vsakem obroku zaužiti dovolj beljakovin.

Profimedia

5. Pretiravate z nezdravo hrano

Majhni užitki niso prepovedani, vendar v majhnih odmerkih. Vsakdo občasno potrebuje košček torte ali čipsov, vendar veliko ljudi pretirava z razvajanjem in na koncu poje dovolj kalorij, da nadoknadi kalorični primanjkljaj, ki so ga ustvarili med tednom. Če se to zgodi, oseba morda ne bo pridobila na telesni teži, vendar verjetno tudi ne bo shujšala

Da bi se izognili prenajedanju, strokovnjaki priporočajo upoštevanje pravila 80/20, ki vključuje uživanje polnozrnatih izdelkov, pustih beljakovin, mlečnih izdelkov, zdravih maščob, sadja in veliko zelenjave 80 % časa. Preostalih 20 % je namenjenih razvajanju in visokokalorični hrani, ki morda ne bi smela biti del vaše vsakodnevne prehrane.

6. Izločanje celotnih skupin živil

Številne priljubljene modne diete ljudem narekujejo, da se odpovejo celotnim skupinam živil, kot so maščobe ali ogljikovi hidrati. Zlasti ogljikovi hidrati so bili križani kot ključni vzrok za pridobivanje telesne teže, zato so diete brez ogljikovih hidratov postale vse preveč razširjene. Rafinirani ogljikovi hidrati, kot sta sladkor in beli kruh, lahko res povečajo krvni sladkor in povzročijo povečanje telesne teže, vendar lahko kompleksni ogljikovi hidrati, kot je polnozrnati riž, dejansko pomagajo pri hujšanju.

Druga velika težava pri izločanju celotnih skupin živil je nevarnost pomanjkanja hranilnih snovi, kot je pomanjkanje vlaknin ali beljakovin. Če nimate dejanske alergije na hrano, bodite previdni pri vsakem načrtu hujšanja, ki od vas zahteva, da opustite pomembne sestavine zdrave prehrane.

Najboljši nasvet: Namesto da izločite celotne skupine živil, poskusite določene nezdrave elemente teh skupin zamenjati z bolj zdravimi alternativami. Beli kruh, testenine in riž na primer zamenjajte s polnozrnatimi vrstniki, nezdrave maščobe v predelani hrani pa z avokadom in oreščki.

Profimedia
Preberite še:

TO so najdražje užitne gobe! Ste jih že preizkusili?

Priporočamo tudi:

Aromatičen jesenski napitek za izgubo maščobe: Pogreje telo in ga očisti toksinov