Sadje je potrebno za normalno delovanje telesa.
V poletnem obdobju in visokih temperaturah je lahka in osvežilna hrana naša prva izbira. Takrat pojemo več sadja in sezonskega sadja ter zelenjave in se počutimo bolje, bolj energično in bolj zdravo.
Vsi vemo, da je sadje pomemben del prehrane. Je odličen vir vitaminov, mineralov, antioksidantov in vlaknin, ki so s prehranskega vidika nujni za normalno delovanje telesa in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka, bolezni srca in sladkorne bolezni.
Vendar pa obstaja razprava o tem, kdaj in kako bi morali uživati sadje, da bi imeli največ koristi.
Vodniki zdravega prehranjevanja mrgolijo nasvetov, da sadje uživajmo le na prazen želodec, da vnesemo čim več hranilnih snovi in zaženemo prebavni sistem. Prav tako uživanje sadja po obroku povzroči fermentacijo, sadje po obroku pa je izjemno težko prebavljivo.
Kdaj naj jemo sadje?
Vendar pa so raziskave pokazale, da to ne drži. Kot pojasnjuje Healthline, je prebavni sistem zasnovan tako, da absorbira čim več hranilnih snovi iz hrane in je vedno pripravljen. Čas dneva ne more vplivati na hranilno vrednost določene hrane. Vendar bi morali biti bolj pozorni na to, kako se prehranjujemo. Če hrano zaužijemo prehitro, bo naše telo s težavo prebavilo zaužito, ne glede na to, ali gre za marelico ali kos pice.
Ameriško združenje za srce ugotavlja, da bi morali sadje uživati štirikrat na dan v majhnih količinah.
Čeprav ni določenega urnika, kdaj naj bi uživali sadje, bi morali pojesti štiri porcije na dan. Dobra novica je, da to vključuje sadne sladice, ki jih obožujemo v poletnih mesecih, poroča American Heart Association.
"Jejte mavrico"
Za tiste, ki želijo shujšati, bi bilo najbolje, da sadje uživajo pred vsakim obrokom. Vlaknine, ki jih najdemo v sadju, delujejo kot posebna vrsta ogljikovih hidratov, iz katerih ne absorbiramo kalorij, ampak nas ohranjajo site. Z drugimi besedami, sadje nas bo nasitilo, zato bomo jedli manj nezdrave hrane.
Pri hujšanju bodo najbolje pomagale maline, robide, pasijonka in granatno jabolko, pravijo nutricionisti.
Verjetno ste vsaj enkrat na družabnih omrežjih zasledili izraz "jejte mavrico". Ta nasvet z Instagrama hvalijo številni strokovnjaki, saj so hranilne spojine, ki sadju dajejo barvo, pravzaprav antioksidanti, poleg tega pa je znano, da se borijo proti prostim radikalom in zmanjšujejo vnetja v telesu. Če imate občutek, da vaše telo težko razgrajuje sadje, bi bilo najbolje, da ga prekuhate, da 'zmehčate' vlaknine v njem in da bo vaša prebava bolje delovala, pravijo strokovnjaki.
Sezonsko poletno sadje, kot je lubenica, je najboljša možnost za hidracijo in hkrati oskrbo telesa z vitamini in minerali. Zanimivo je, da ena skodelica lubenice vsebuje skodelico in pol vode. V poletnih mesecih jejte lubenico, saj so koristi dnevnega vnosa tekočine neskončne, pravijo strokovnjaki.
Uživanje sadja pred obrokom ima lahko pozitiven vpliv na vaše telo na več načinov. Od boljše prebave in nadzora apetita do stabilne ravni sladkorja v krvi in boljše absorpcije hranilnih snovi je vključitev sadja v rutino ob obrokih preprosta, a učinkovita strategija za boljše zdravje. Ko boste naslednjič premišljevali o načrtu obrokov, posezite po slastnem sadju in začnite pot k boljšemu zdravju. Vaše telo vam bo za to hvaležno.
Preberite še: Pomembno prehransko pravilo, ki se ga morate držati, če ste že dopolnili 40.let: Strokovnjaki opozarjajo - pozabite na ti dve živili
Priporočamo tudi: Odpoklic živila: zaradi vsebnosti nevarnih pesticidov se umika priljubljeno sadje
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?